Als je me al een tijdje volgt, weet je dat ik zo nu en dan wat schrijf over webshops. Dit zijn niet zomaar de geringste tien in een dozijn webshops, maar degene met unieke producten. Ik let wel goed op met wie ik samenwerk, want ik erger me namelijk dood aan de hoeveelheid beunhazen, die werken als dropshippers, als paddestoelen uit de grond schieten.

Wat zijn dropshippers?

Waarschijnlijk had je er ook niet eerder van gehoord, maar kortweg komt het neer op tussenhandelaren. Een geheel legaal en veelvuldig verricht beroep, maar helaas zijn er de laatste tijd zeer inhalige mensen aan het werk gegaan.. Uiteindelijk draait het namelijk altijd om verdienen over de rug van een ander. Deze dropshippers zijn “ondernemers” met een website waar ze super leuke producten aanbieden met meestal ook flinke korting als je snel besteld. Wat je als consument dan niet weet is dat alle producten die te koop aangeboden worden, gewoon bij Ali Express vandaan komen. Het komt ook geregeld voor dat zelfs de foto’s van Ali gebruikt worden! Alleen niet dezelfde prijzen en daarom noem ik deze nieuwe dropshippers beunhazen. Ze verkopen namelijk al hun “unieke” producten voor rustig tien keer zoveel als wat je ervoor zou betalen op Ali. Schandalig toch?

De bekende namen doen ook mee

Als je denkt dat alleen de kleine beunhaas aan de nieuwe dropshipping doet heb je het mis. Bekende namen zoals Pietitie en Trendnieuws doen ook gewoon mee aan deze vorm van oplichting. Eigenlijk kan je gerust stellen dat bijna alle advertenties op Facebook en Instagram een vorm van dropshipping zijn. Je kan met letterlijk dezelfde woorden van de advertentie hetzelfde product terugvinden op Ali Express. Wat nog erger is, is dat er ook een Facebook groep is waar de dropshippers tips and tricks met elkaar vergelijken. Hoe kan je van elkaar leren om anderen op te lichten?

Wees alert waar je iets koopt

Tegenwoordig check ik of de aangeboden producten op Ali Express ook te koop zijn. Aangezien dropshippers vaak dezelfde foto’s gebruiken, hoef je nooit lang te zoeken. Voor meer voorbeelden van deze beunhazen kan ik je de Facebook groep Ali vs de rest van harte aanbevolen. Je mond valt wel af en toe open van verbazing over hoe laag mensen kunnen zijn. Allen, wees gewoon altijd alert!

Uitgelichte afbeelding: shutterstock