Maandelijks zien meer dan 900.000 gezinnen het Groeipakket op hun rekening verschijnen. Elk kind dat in Vlaanderen woont, heeft er dan ook recht op. Waarom? Met het Groeipakket wil Vlaanderen financiële ondersteuning bieden aan gezinnen.  Zo krijgen kinderen meer kansen om te groeien en te ontplooien. Heb jij kinderen of ben je van plan om er binnenkort te krijgen?  Lees hieronder dan hoe het Groeipakket in elkaar zit. 

Wat? 

Wat is het Groeipakket nu precies? Bij veel mensen doet de oude benaming ‘kinderbijslag’ sneller een belletje rinkelen. Sinds 1 januari 2019 wordt dat in Vlaanderen het ‘Groeipakket’ genoemd. Als ouder ontvang je elke maand een bepaald bedrag op je rekening voor de verzorging en de opvoeding van je kinderen. 

Hoeveel? 

Hoeveel bedraagt dat bedrag precies? Het Groeipakket bestaat uit verschillende toeslagen. Hoeveel er precies op jouw rekening komt te staan, hangt af van jouw specifieke situatie. Elk kind heeft recht op een eenmalig startbedrag van 1214,49 euro. Daarnaast ontvang je als ouder elke maand een vast maandbedrag. Dat specifieke bedrag hangt af van de leeftijd van je kind, de geboortedatum van je kind en de gezinssituatie. Gezinnen met een laag inkomen kunnen recht hebben op een extra toeslag, bovenop dat vast maandbedrag. Daarnaast komen er nog participatietoeslagen bij, waaronder de kinderopvangtoeslag, de kleutertoeslag, de schoolbonus en de zorgtoeslag. Je hoeft daar zelf geen expliciete aanvragen voor te doen. Je uitbetaler controleert of je al dan niet recht hebt op bepaalde extra toeslagen. Ben jij benieuwd op welk bedrag je in totaal recht hebt? Dan kan je dat gemakkelijk via een online simulator berekenen. 

Wanneer? 

Wanneer kan je het groeipakket op je rekening verwachten? Wie zich laat uitbetalen door MyFamily krijgt het Groeipakket ten laatste de achtste van de maand. Dat is dan het bedrag waarop je de vorige maand recht had. Het startbedrag en de verschillende participatietoeslagen worden op een ander moment gestort. 

Hoe? 

Hoe moet je het Groeipakket aanvragen?  En wie moet dat doen? Beide ouders kunnen het Groeipakket aanvragen bij een van de vijf uitbetalers.  Meestal vraag je eerst een startbedrag aan, als je nog zwanger bent, en krijg je daarna automatisch het Groeipakket. Als je verhuist, vanuit het buitenland naar Vlaanderen, of naar een andere regio in Vlaanderen, dan moet je nog eens expliciet het Groeipakket aanvragen. Bij de meeste uitbetalers kan dat heel eenvoudig online. In een paar muisklikken heb je het gefikst.