Verwacht je binnenkort een kleintje? Hier zijn enkele essentiële tips van de overheid die je niet wilt missen!
Ben je als toekomstige ouder op de hoogte van je rechten en de financiële regelingen die je moet treffen voor en na de geboorte van je kind? Recente interacties van de Rijksoverheid op de Negenmaandenbeurs onthulden dat veel ouders nog enige begeleiding kunnen gebruiken. Een aanstaande moeder deelde: “Ik dacht dat ik klaar was voor mijn bevalling over ongeveer tien weken, maar veel van de organisatie is nog nieuw voor mij.” We bieden je graag een overzicht van de belangrijkste adviezen die de Rijksoverheid aan toekomstige ouders heeft gegeven.

Verken de kinderopvangmogelijkheden

Als je net zwanger bent, denk je er misschien nog niet aan, maar het is vooral in de Randstad verstandig om je kind al in het eerste trimester aan te melden voor kinderopvang. Het Landelijke Register Kinderopvang geeft een overzicht van geregistreerde opvanglocaties, waar je een plek kunt vinden die aan jouw voorkeuren voldoet en nagaan of je recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Kies de achternaam van je kind

Je kunt kiezen voor de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader. Sinds 1 januari 2024 kun je ook de achternamen van beide ouders aan je eerste kind geven, met een speciale regeling voor kinderen geboren op of na 1 januari 2016. Je moet je kind wel altijd binnen drie dagen na de geboorte registreren bij de gemeente waar hij / zij geboren is.

Ken je rechten op het werk

Vanaf je zwangerschap tot zes maanden erna heb je speciale rechten op je werkplek. Je werkgever moet een veilige en gezonde werkomgeving waarborgen, met extra pauzes, regelmatige werktijden en zwangerschapsverlof.

Bereken je toeslagen

Als je kind naar een erkende opvang gaat, kom je mogelijk in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Met een online rekentool kun je inschatten hoeveel toeslag je zou kunnen ontvangen, afhankelijk van factoren zoals het uurtarief van de opvang, het aantal opvanguren en je inkomen of dat van je toeslagpartner.

Op de Negenmaandenbeurs beantwoordden medewerkers van overheidsinstellingen, zoals Helma, Saskia en Chelle, vragen van bezoekers. Een tip van Saskia Aaldering: “Schat je inkomen altijd iets hoger in bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag, om onaangename verrassingen te voorkomen.”

    Persoonlijke ondersteuning beschikbaar

    Heb je vragen over deze onderwerpen, zoals toeslagen of de inkomensafhankelijke combinatiekorting? “Maak dan een afspraak bij een van onze Belastingdienst-steunpunten voor persoonlijke assistentie,” adviseert medewerker Helma Musch. Afspraken zijn mogelijk in belastingkantoren, steunpunten of via een video-oproep.

    Een veilige basis creëren

    Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukt met het actieprogramma Kansrijke Start het belang van de rol van (aanstaande) ouders vanaf de zwangerschap tot de tweede verjaardag van het kind. Communicatieadviseur Iris Swaalf merkt op: “Het bieden van knuffels, troost en aandacht draagt bij aan de positieve ontwikkeling van je kind. Zorg als (aanstaande) ouder of verzorger voor rust, warmte, veiligheid en liefde, maar aarzel ook niet om professionele hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een gynaecoloog, verloskundige of arts bij het consultatiebureau.”

    Wil je meer weten over wat er allemaal komt kijken bij een zwangerschap? Bekijk dan je persoonlijke situatie in het ‘Persoonlijk overzicht kind krijgen’.