Of ik nog een kind zou willen, was de vraag die een collega mij recentelijk stelde. Vond ze vier kinderen niet genoeg? Ik wel in ieder geval. Mijn hemel, nog een keer zwanger zijn of bevallen, ik moet er niet aan denken. Geloof me maar, zonder enige vorm van anti-conceptie wordt er niet gesport in de slaapkamer. Op apps kan en / of voortijdig de kerk uit, kan je niet vertrouwen, dus regenjasjes waren verplicht. De condooms waren eigenlijk altijd wel op voorraad en anders was er gewoon even geen gemeenschap. Mocht ik weer met schaamrood op mijn kaken naar de drogisterij.

Mijn eerste keer

De allereerste keer, dat ik aan seks deed, was ik nog niet aan de pil. Daarvoor moest ik naar de huisarts en ik was als de dood dat mijn ouders daar wat over zouden vinden. Dus hadden mijn toenmalige vriendje en ik besloten, dat we rubbertjes moesten halen en gebruiken. Met andere woorden: Miriam moest even langs de drogist, want hij was zo laf als maar zijn kon. Natuurlijk deed ik de belangrijke boodschap niet in ons eigen dorp. Nee, ik pakte de trein, ging naar de stad en liep daar de eerste de beste winkel binnen. Aan de dame achter de balie vroeg ik om condooms. “Welke soort?” vroeg ze mij. Soort? Waren er verschillen? Was het geen one size fits all? Nee, dus. Maten, smaakjes, structuur en dikte kunnen variëren. Daar stond ik dan als nog net geen volwassen vrouw. En het enige wat ik dacht was “iedereen weet nu dat ik seks ga hebben”.

Net weer een jong meisje

Als moeder van vier kinderen had ik exact hetzelfde gevoel de laatste keer dat ik condooms haalde. Het gegeven dat iedereen dat weet dat je aan seks doet, blijf ik toch wat beschamend vinden. Raar, zo na vier kinderen. Als ik mij al zo voel als een volwassen vrouw, hoe zou dat dan nu voor een tiener zijn? En al helemaal met al die mobieltjes tegenwoordig is het al helemaal ongemakkelijk. Je zou maar net op beeld gezet worden. Toch wil je dat het gewoon acceptabel moet zijn om rubbertjes te kopen. Gelukkig is dat tegenwoordig online ook mogelijk. Sterker nog, Durex zelf heeft een webshop waar ze alle soorten condooms verkopen. Kan je tenminste rustig nadenken over de maat, smaak, structuur en dikte waarna je op bestellen drukt. Enne, nog even een tip van mij: als je dan toch bestellen gaat, overweeg ook eens het Durex glijmiddel in huis te halen. Dat kan heeeeel plezierig zijn ;-).

Uitgelichte afbeelding: shutterstock