Eergisteren verscheen er een openhartig artikel van een vrouwelijke arts over waarom kinderen ingeënt zouden moeten worden. Zij vertelde over de ellende die zij had gezien bij kinderen die niet gevaccineerd worden en met klem benadrukte dat ouders toch echt het moeten heroverwegen. Even vlak daarna verscheen een artikel van een rouwende vrouw, die haar kind niet had gevaccineerd en inmiddels verloren was aan een ziekte waartegen de inenting bedoeld was. Wederom een duidelijke uitroep vóór! Heel lang heb ik mij onthouden van deze discussie en vond ik dat het een ieders keuze was. Totdat het ineens te dicht in de buurt kwam.

In mijn omgeving, vrienden en kennissen zijn alle kinderen ingeënt. Dit maakte het makkelijk voor mij om niet in die vervelende discussie van wel of niet verzeild te raken. Ik hoefde er dus eigenlijk gewoon niet over na te denken of te beargumenteren waarom wij de bewuste keuze hebben gemaakt om wel te vaccineren. Ik vind ook nog steeds dat iedereen daar zelf de keuze in moet hebben. Er is echter wat mij betreft wel een kleine kanttekening aan die keuzevrijheid. Ik wil niet dat niet ingeënte kinderen naar het kinderdagverblijf van mijn kroost mogen gaan. Zo, dat is er uit.

Waarom dan niet? 

Iedere ouder is vrij om te beslissen over het welzijn van zijn of haar kind. Dat is een fundamenteel recht waar ik absoluut niet aan wil tornen. Het is het risico dat andere kinderen lopen waar ik een probleem mee heb. Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan zijn nog niet volledig ingeënt tot ze een jaar of één zijn. Dit maakt ze meer kwetsbaar voor ziektes waar ze normaliter met  veertien maanden tegen gevaccineerd worden. Kinderen die niet ingeënt zijn lopen ook na hun eerste levensjaar een risico deze ziektes te krijgen en over te dragen. Hierdoor creëren ze dus eigenlijk een toename in het risico op ziektes zoals de Bof, Mazelen en Rode Hond voor alle kinderen onder de veertien maanden. Is het redelijk om te verlangen van ouders, die hun kinderen wel willen inenten, dit te accepteren?  Wat mij betreft niet. Als een ouder zijn of haar kind niet wil vaccineren is dat een goed recht, maar het is ook van die andere ouders dan een goed recht om de contactvorm met die kinderen te beperken totdat hun eigen kinderen de leeftijd van één jaar gepasseerd zijn. Het klinkt hard, dat weet ik. Gelukkig is het op het kinderdagverblijf van mijn dochters nog niet een kwestie, maar het is wel iets dat mij zorgen baart voor de toekomst en waar over nagedacht mag worden.

Even voor de volledigheid: ik ben geen voorstander van een wettelijke bepaling waardoor niet ingeënte kinderen niet meer naar een kinderdagverblijf mogen. Ik zeg alleen dat kinderdagverblijven dit wel zelf mogen bepalen en ouders hier een keuze op kunnen baseren.