Wie is er nou niet opgegroeid met Disney? Ik heb, als broer van drie zussen, Ariël haar benen zien krijgen, 101 dalmatiërs bijna in een jas zien verdwijnen en olifanten zien vliegen …en nog veel en veel meer. Nu mag ik zelfs als volwassenen mee genieten met de real-life action movies EN ik mag voorlezen uit een Disney boek genaamd “Betoverende Sprookjeswereld”. 

Mijn jongste (3 jaar) is een beetje te jong voor deze sprookjes in voorlees-vorm, maar mijn zoontje (5 jaar) kan er al echt van genieten. Hij zit nu een beetje in de “stoer”-fase. Ik was bij het voorlezen dus niet gelijk begonnen met “assepoester”, maar ik heb hem de klassieker “Peter Pan” voorgelezen. Tsja…. wat valt er zeggen over een boek vol Disney? Het is gewoon genieten. De plaatjes (op elke bladzijde!!!) zorgen ervoor dat je gelijk je weer een kind voelt. Het kan natuurlijk niet winnen qua animatie van een goede Disney film, maar toch… kijk nou!! Hoe vet!!

Disney Betoverende Sprookjeswereld leest lekker door

Wat nou echt leuk is aan dit boek? Het voorlezen is leuk, begrijpelijk en het boeit de kinderen gelijk. De vaart zit in de verhalen. Waar de film natuurlijk meestal meer dan een uur nodig heeft om van Pinokkio een jongen te maken, kan je in het boek toch vlot door het hele verhaal heen. DIt is belangrijk voor de voorlezer (de ouder die niet anderhalf uur voorlezen wil). Wat daarnaast ook erg leuk is, is dat de taal ook dusdanig goed is dat het voor de beginnend zelf-lezer ook erg leuk is. De oudste (8 jaar) kan zo lekker zelf in het boek lezen. Zij zit natuurlijk in de fase dat ze de films zelf aan het kijken is (ook de real-life trouwens), dus dit boek is wel echt leuk ook voor haar om zelf te lezen. 

Betoverende Sprookjeswereld

Toch één dingetje

Wat voor mij persoonlijk zo gaaf is, is dat het bijna aanvoelt als het Disney jeugd naslagwerk. Voor mij staan al mijn klassiekers erin. Echt waar! Belle en het Beest, Jungle Boek, ze staan er allemaal in en voelen authentiek Disney aan. 
Er was maar 1 minpunt…. en dat is gelijk de “vreemde eend in de bijt” in dit boek: “Op zoek naar Nemo” staat er ook in. Waarom? Allereerst, deze is niet uit mijn jeugd, maar uit mijn studententijd. Daarnaast lenen de computer-geanimeerde plaatjes zich niet echt voor dit boek. Het is voor mij persoonlijk echt een misser als je het zet naast de handgetekende “Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen”. Ik geloof ook niet dat noch Grimm noch Anderson over deze clown-vis geschreven heeft. Is het dan wel een sprookje? Het past er gewoonweg niet in. Neemt niet weg, dat ” Finding Nemo” wel cool is. Het heeft in het boek gewoonweg niks te zoeken.

Al met al enthousiast

Kortom, het is voor mij echt een geslaagd boek. Het is voor de wat oudere kinderen een echt (luchtig) leesboek, voor de ouder een fantastisch voorleesboek en voor de jongste zijn de plaatjes prachtig. Een prachtig boek om in huis te hebben of cadeau te geven!

Meer informatie over dit boek

Disney betoverende sprookjeswereld
Uitgeverij Deltas 9789044758498