Ken je het Mijn leuk ABC al?

De schooljaar is alweer bijna ten einde en dat betekent voor veel kinderen weer uitkijken naar de volgende klas. Hier gaan de oudste twee naar groep drie en groep vijf. Voor de een weinig verandering behalve dan dat alles weer wat moeilijker wordt. Voor de ander wordt het een wereld van verschil. Groep drie betekent immers leren lezen en schrijven! Natuurlijk moet je je ABC in groep twee al enigszins beheersen. En meestal kunnen de kinderen wel al iets van woordjes lezen. Maar het echte werk start toch echt wel gewoon na de zomer. Geen speelhoek meer, geen makkelijke taakjes en dan weer uitkiezen wat je wil gaan doen. Structuur en echt leren zal het worden. Dat belooft wat voor onze speelse zesjarige. Voor haar en alle groep twee kleuters en leergierige kindjes heb ik een eental leuke boeken ontvangen om de overgang iets minder moeilijk te maken.

Het boek “Mijn leuk ABC”

Aan het einde van groep twee is het de bedoeling dat je kind minimaal zestien letters van het alfabet herkent en kan benoemen. Daar kwamen wij destijds bij de oudste wat laat achter, dus moesten we een inhaalslag maken. De alfabetposter heeft toen zeker geholpen. Diezelfde poster is naar de kamer van de kleuter verhuisd zodat die al snel het alfabet kon visualiseren. Voor nog wat extra plezier heb ik het boek van Richard Scary “Mijn leuk ABC” in huis gehaald. Wie, zeg je?

Richard Scarry is een van de populairste auteurs van kinderboeken OOIT! Generaties kinderen van over de hele wereld zijn opgegroeid met hun neus in zijn boeken, die stuk voor stuk gevuld zijn met alle details uit hun dagelijkse leven. Geen enkele illustrator heeft ooit zoveel oog gehad voor de woorden en concepten van de vroege kindertijd. (Telkens wanneer iemand hem vroeg hoe oud hij was, stak Scarry een hand in de lucht en antwoordde al lachend: ‘Vijf!’) 

Mijn leuk ABC

De inhoud van het boek

Het boek Mijn leuk ABC bestaat eigenlijk al heel lang. Ik heb begrepen sinds de jaren 70! Geen wonder, want het is een leuke manier om het alfabet te leren. Maar het is ook nog eens enorm handig om de woordenschat te vergroten. Elke letter staat namelijk bij meerdere woorden afgebeeld. Zo wordt allereerst het lettergevoel aangewakkerd. Maar als de kleuter al wat verder is en enigszins woorden kan lezen,is de tekst bij elk woord ook zeker een verrijking. Daarmee wordt dan weer de woordenschat vergroot. Dit lijkt de laatste jaren bij veel kinderen toch wel een dingetje te zijn. Doordat er bijna niet meer gelezen wordt? Enfin, met al die prachtige plaatjes en hoeveelheid woorden weet je zeker dat het lezen of doorbladeren van dit boek een klein feestje is.

Dit boek koop je onder andere bij Bol.

Mijn leuk ABC
Centrale Uitgeverij Deltas