Aan de eettafel zitten met het hele gezin voor een gezamenlijke maaltijd kan een waardevol moment zijn. Maar laten we eerlijk zijn, wanneer je kinderen hebt, kan het ook een hele uitdaging zijn om het allemaal stressvrij te houden. Van morsen en knoeien tot kieskeurige eters, er zijn genoeg factoren die voor wat chaos kunnen zorgen. Gelukkig zijn er manieren om mess-free te kunnen eten. Hier zijn enkele tips en tricks voor een moeiteloze maaltijd met je kinderen.

Comfortabele stoelen voor een ontspannen maaltijd

Een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker voor mess-free dineren. Zorg ervoor dat de eetkamerstoelen voor je tafel comfortabel zijn, zodat je kinderen graag aan tafel zitten. Als ze zich op hun gemak voelen, zijn ze eerder geneigd om rustig te blijven zitten tijdens de maaltijd. Zo kunnen ze zich beter concentreren op hun eten en minder snel afgeleid raken. Comfortabele stoelen kunnen een wereld van verschil maken.

Kleurrijke placemats en tafelkleden

Maak van de maaltijd een leuke ervaring door kleurrijke placemats en tafelkleden te gebruiken. Ze zijn niet alleen vrolijk, maar dienen ook als een handige manier om morsen op te vangen. Gemakkelijk afwasbaar materiaal is hierbij een must! Laat je kinderen zelf hun placemat kiezen of maak er een leuke activiteit van om ze zelf te versieren.

Gebruik kindvriendelijk servies

Investeer in kindvriendelijke servies dat speciaal ontworpen is om morsen te minimaliseren. Bordjes met opstaande randen en antislipkommen, zijn geweldige opties om te voorkomen dat het eten over de hele tafel belandt. Kindvriendelijk bestek met ergonomische handgrepen kan ook helpen bij het bevorderen van zelfstandigheid en netheid tijdens de maaltijd.

Maak van eten een leuke ontdekkingsreis

Kinderen zijn vaak meer geneigd om nieuwe dingen te proberen als ze betrokken worden bij het bereidingsproces. Moedig ze aan om te helpen bij het koken en laat hen verschillende ingrediënten ontdekken. Een leuke manier om dit te doen is door een “maak-je-eigen-pizza” of “stel-je-eigen-taco-samen” avond te organiseren. Het zal hen niet alleen meer enthousiast maken over het eten, maar het kan ook helpen om kieskeurige eters te overwinnen.

Houd maaltijden ontspannen en gezellig 

Stress aan tafel kan leiden tot onrustig gedrag bij kinderen. Probeer de maaltijden zo ontspannen en gezellig mogelijk te maken. Vermijd het gebruik van smartphones, tablets… tijdens het eten en zorg voor aangename gesprekken. Als de sfeer positief is, zullen kinderen zich meer op hun gemak voelen en minder snel haastig eten of knoeien.