Je bent net bevallen van je eerste kindje en je moet eigenlijk bijna gelijk al beslissingen maken die voor de komende jaren bepalend kunnen zijn. Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. Mag je kleintje duimen of krijgt het de fopspeen of gewoon helemaal niets? Alle drie hebben zo hun voor- en nadelen. Ik licht ze graag even toe.

Het gemak van de duim

In eerste instantie denk je dat een duim wel zo praktisch is. Je kind heeft deze altijd bij zich en het raakt nooit kwijt. Je hoeft dus niet midden in de nacht op om een speentje in bed te zoeken of iets dergelijks. Het is ook een heel natuurlijk troostmiddel. Eigenlijk klinkt het gewoon ideaal, toch? NOT! Onze tweede is een fanatiek duimer en ik merk nu hoe lastig dat is af te leren. Ze is inmiddels vijf jaar en nog steeds groot fan van haar duim. Ze heeft altijd bij zich, dus het glipt er ook soms in zonder dat ze het beseft. We hebben al van alles geprobeerd (bytex, pleisters ed), maar niets helpt echt. Het wordt een lange adem.

Het praktische van een fopspeen

Eigenlijk is het grootste nadeel van de duim weer het voordeel van de speen. Het is gemakkelijker af te leren. Het is denk ik ook wat schoner dan de vinger. Hoe vaak zit er niet viezigheid onder de nageltjes? Dat komt dan in de mond. Met de speen heb je dat probleem niet meer. En ja, je kan er wel uit moeten midden in de nacht om er eentje te vinden. Of je gooit er gewoon tien stuks van tevoren in het bedje. Dan vindt de kleine er geheid vast eentje. Ook een voordeel is dat door de speen de acceptatie van de fles doorgaans makkelijk gaat. Ik ben dus wel voorstander ervan.

fopspeen of duimen

Een fopspeen komt overigens in allerlei soorten en maten, dus soms is het wel even een zoektocht naar de juiste. Kleine tip van mij: de beste fopspeen is toch nog altijd die van Difrax. Deze komt in maar liefst vijf maten en zoveel verschillende patroontjes. Wist je trouwens dat de kleinste voor de prematuurtjes is? Bij Difrax denken ze ook goed na over hun producten en overleggen daarbij met tandartsen en logopedisten. Zo laat elke speen het neusje vrij en zijn ze subtiel om aan te zien. Daarnaast zijn ze ook nog eens van duurzaam siliconen gemaakt. Altijd een fijne gedachte aangezien het in het mondje van de baby gaat. Al met al een echt veilige fopspeen dus.

De consumentenbond heeft overigens ook haar zienswijze over de fopspeen gepubliceerd. Het is best een interessant artikel om te lezen.

Helemaal niets

Allereerst hulde aan de ouders van de kinderen, die geen duim of speen gebruiken. Hoe hebben jullie dat gedaan? Ik heb niet dat geduld denk ik. Als mijn kind hartverscheurend aan het huilen is en zuigbehoefte heeft, dan geef ik daar graag aan toe. Ik hoor dus graag hoe jullie deze fase hebben doorstaan zonder duim of fopspeen. Tips zijn altijd welkom!

Wil je trouwens weten hoe wij de fopspeen afleerde? Daar hadden wij een handig boekje voor. Groot succes! Wist je dat Difrax ook een coaching boek heeft die helpt bij het afleren van de fopspeen. Na afloop ontvangt je kindje als beloning een knuffeltje van Difrax.