Terwijl we voor de zoveelste week binnen zitten, denk ik aan vroegere tijden. Toen we nog zonder problemen met anderen een praatje konden maken tijdens een wandeling. Of bij elkaar op de koffie konden. Het lijkt allemaal weer zo lang geleden inmiddels. Terwijl het echt nog niets eens maanden zijn, dat we huisgebonden moeten zijn. Nou hebben we wel vaker een weekendje opgesloten gezeten, maar dat was vrijwillig. Sterker nog, elk jaar sluiten manlief en ik ons op in een huisje in ‘s-Gravenzande. Zonder kinderen, maar met een grote groep vrienden. Waarom? Om een heel weekend lang slechte films te kijken. We noemen het “het wansmaak weekend”.

Een jarenlange traditie

Het klinkt misschien raar zo’n wansmakweekend, maar het is echt gezellig. Natuurlijk kijken we niet alleen maar films, we kletsen ook veel bij. En tegenwoordig doen we soms tussendoor ook nog een wandeling. We zijn toch al wat ouder geworden inmiddels. Waar we voorheen bijvoorbeeld tot diep in de nacht films keken, taaien de eerste nu soms voor middernacht al af. Tja, dat heb je met jonge kinderen. Dan ben je chronisch vermoeid en vallen je ogen gewoon dicht rond 12 uur. Ons laatste weekend was in november vorig jaar alweer! Dit was ook de laatste keer dat we met zijn allen bij elkaar mochten zijn. Helaas was ons uitje toen ook al een beetje kort geworden, want de noodzakelijke beamer had het begeven. Tien jaar lang was hij ons trouw geweest, maar naarmate het weekende vorderde stierven er steeds meer pixels af. Aan het einde zag je meer zwart dan de daadwerkelijke film. Hoe moet dat nu dan verder gaan?

Niet kopen, maar huren!

We verwachten dit najaar toch weer met zijn allen weg te mogen. Het zal toch wel? Dan hebben we uiteraard weer een nieuwe beamer nodig, want met zestien man naar een televisie scherm turen is niet zo relaxed. Helaas heeft niemand van ons nog een beamer in zijn bezit. En een aanschaf van zo’n ding is ook niet iets wat je snel doet. Bij wie komt ie dan te liggen? En mag het ook voor eigen doeleinden worden gebruikt? Kortom, een hele hoop afspraken waar je geen tijd aan wil verspillen. Gelukkig kan je tegenwoordig bijna alles wel huren, maar hoe weet je dan waar je moet zijn? Iedereen kent wel de online prijsvergelijkers als het om verzekeringen en dergelijke gaat. Maar wist je dat er ook eentje is voor wat betreft het huren van producten? Als ik bij huren.nl bijvoorbeeld het woord “beamer” intyp krijg ik gelijk tien bedrijven die deze verhuren. Inclusief prijzen en eventuele beoordelingen. Zo weet ik gelijk dat ik vanaf €38 al een beamer kan huren. Daar koop je het niet voor, toch?

Ik ben dus gerustgesteld dat we in het najaar gewoon weer hutje mutje op elkaar slechte films in een vakantiepark huisje kunnen kijken. Nou ja, als dat stomme virus een beetje weg is dan. En anders wordt het gewoon volgend jaar. Misschien dan eens een 3D beamer huren?