Mijn eerste lezers weten, dat ik altijd een groot voorstander ben geweest van inbakeren. Het heeft bij Sanne zoveel rust gegeven. Zij maaide verschrikkelijk met haar armpjes. Veerle daarentegen wilde er niets van weten. Zodra ze ook maar enigszins in haar coconnetje verpakt was wurmde ze zich er weer uit gepaard onder de luidste kreten mogelijk. Het was duidelijk dat Veerlosaurus daar niet van gediend was en haar vrijheid wilde.

Vandaag moest ik eindeloos wachten in het ziekenhuis en kwam ik wat artikelen over inbakeren tegen. Uit onderzoeken zou gebleken zijn, dat het helemaal niet zo goed is voor baby’s. Zeker als je de beentjes ook in gestrekte houding vast legt. Dit is voor kleintjes namelijk een onnatuurlijke houding wat weer tot heupprobleempjes zou kunnen leiden. Ik weet oprecht niet meer of ik de beentjes van Veerle ook ingebakerd heb, maar vervolgens mij niet. Ik was ergens dus opgelucht dat zij zich er altijd uitwurmde tot ik verder las: “Doeken die te los zitten zijn ook gevaarlijk in verband met verhoogd risico op wiegendood.” Dus Veerle had een onnodig risico gelopen? En wat als ik dan wel de doeken goed had omgewikkeld? Nou, dan was er weer kans op oververhitting van de baby. Kortom, inbakeren is eigenlijk slecht dus. Maar aan de andere kant is een oververmoeide baby ook niet wenselijk en lijkt me dat ook niet goed voor de ontwikkeling. Vervolgens was het weer, dat niet inbakeren slecht was voor de hechting met de ouders vanwege het gebrek aan huid op huid contact. Eigenlijk kan je het dus nooit goed doen als ouder.

Of inbakeren nou zo slecht is weet ik niet. Ergens zegt mijn gevoel van niet, omdat het al eeuwenlang gedaan wordt. Aan de andere kant betekent dat ook niet gelijk dat het dus niet ongevaarlijk is. De theorieën veranderen zo snel. Misschien dat tegen de tijd er bij ons een derde mag zijn, dat de huidige onderzoeken alweer achterhaald zullen zijn. In ieder geval zal ik mijn kind, op basis van deze onderzoeken, gewoon inbakeren als het nodig. Gelukkig hebben we nog van die handige bakerzakjes in huis, dus gaan we niet meer aanmodderen met de hydrofiele doeken. Ik ben daar echt te onhandig voor. En ik zal dit keer toch even de handleiding erbij pakken om iets meer bewust te worden vam wanneer je beter niet kan inbakeren. Wat betreft die hechting maak ik me ook niet zoveel zorgen. Tijdens hun slaap hebben ze normaal ook geen huid op huid contact, dus waarom het dan ineens wel zou moeten? Enne…de Muppets en ik hebben een prima band. Wat zou jij doen?

14042