Als je mijn artikel van gisteren hebt gelezen over de negatieve gehoortesten, dan is je de foto ook vast opgevallen. En dan bedoel ik eigenlijk specifiek het wangetje van Noor, de baby acne. Dit was één van de andere zorgen van de afgelopen weken. Gelukkig lijkt deze op haar einde te lopen, maar ik wil het toch nog even met je delen.

Toen Sanne een paar dagen oud was, verschenen er kleine pukkeltjes op haar gezichtje. De kraamzorg zei dat dit kwam door de borstvoeding en dat het binnen een paar dagen over zou zijn. Dit werd bevestigd door de huisarts, die toevallig een huisbezoekje bracht een dag later. (Overigens mijn huidige huisarts nog niet gezien). Inmiddels weet ik dat baby acné veroorzaakt wordt door de hormonen, die ze in de baarmoeder krijgen van mamalief. Het heeft dus niets met borstvoeding te maken, is geheel onschuldig en het gaat binnen een paar dagen over.

https://meervanmir.eu/baby-acne-kenmerken-puistjes-neonatale-cephale-pustulose/

Ineens had ze overal baby acne

Noor kreeg haar puistjes zo tien dagen na haar geboorte. Ik herinnerde me de “diagnose” van bij Sanne en maakte me niet zo erg druk er om. Totdat het er wel heel erg veel ineens werden. Binnen twee dagen zat haar hoofdje helemaal onder. Ze leek er gelukkig zelf geen last van te hebben, maar ze zaten zelfs op haar oogleden en oorschelpen. Dit was geen normale acné meer! Iedereen die in de wagen keek, schrok van hoe mijn kleine meisje er uit zag. Naast de enorme hoeveelheid witte topjes, werd haar huidje er om heen ook steeds roder. Nu begon ik me toch wel zorgen te maken. Ook vooral omdat het al geruime tijd duurde en de normale baby acne binnen een paar dagen verdwijnt. Ik heb er dus maar een foto van gemaakt en naar drs Leenarts gestuurd. Zij is kinderdermatoloog, dus als iemand wat van huidjes af weet, is zij het wel. Ik hoopte dat in haar eigen productenlijn ze iets had wat het huidprobleem van Noor zou verhelpen.  Haar antwoord was absoluut geruststellend, maar alles behalve een oplossing:

Lees meer over haar ontwikkeling door hier te klikken.

Neonatale Cephale Pustulose

“Noor heeft last van Neonatale cephale pustulose, idd een vorm van babyacne. Het is onschuldig en je moet er niks aan doen, het verdwijnt vanzelf weer. Neonatale cephale pustulose wordt beschouwd als een variant van baby acne. In de tweede of derde week ontstaan er puistjes op het gezicht en de hoofdhuid. In tegenstelling tot ‘echte’ acne ontstaan er echter geen mee-eters. Neonatale cephale pustulose ontstaat waarschijnlijk door een reactie op een gist (Malassezia furfur) op de huid. Deze gist is in principe een normale ‘bewoner’ van de huid, maar kan soms problemen geven. De onschuldige uitslag verdwijnt gelukkig spontaan binnen enkele weken tot maanden.”

Het was fijn om te weten, dat haar huid niet ergens allergisch op reageerde of iets dergelijks en dat het slechts baby acne was. Over een onschuldige uitslag ging ik me verder niet meer druk maken. En de mensen moesten het maar accepteren en niet rare gezichten trekken als ze in de wagen keken. Ik ging toch echt niet weken tot maanden thuis zitten wachten tot het over was. Inmiddels is de uitslag wonderbaarlijk genoeg al aan het verdwijnen. In het geval van Noor was het dus gelukkig een kwestie van weken. Ze vervelt nu nog een beetje, maar verder ziet ze er weer blakend uit. We paraderen er dus weer flink op los!

Als je meer wil weten over het eerste levensjaar