Speelgoed, speelgoed en nog eens speelgoed. Waar moet je beginnen als je een leuk cadeau zoekt? Welk speelgoed is nou echt leuk en welke kan je beter gewoon laten liggen? Ik denk dat elke ouder zich dat wel eens afvraagt. Het is ook lastig, want er is zoveel leuks te krijgen tegenwoordig. Maar er is eveneens veel rotzooi te koop. Speelgoed waar even mee gespeeld wordt en dan vervolgens ligt te verstoffen in een hoekje. Dus waar kan je de meeste kinderen nou echt blij mee maken en is ook leuk voor de ouders? Nostalgisch niet-interactief speelgoed!

Het nadeel van interactief speelgoed

Begrijp me niet verkeerd, ook hier in huis zijn genoeg technische speelgoedproducten te vinden. Items die lichtjes en geluidjes maken of reageren op je stem. Vooral Noor is hier dol op. Maar of het nou echt het leukste of wellicht beste speelgoed is, betwijfel ik als ouder. Er wordt namelijk weinig van de eigen verbeelding van het kind overgelaten. Het speelgoed speelt als het ware voor je. Terwijl het juist zo leuk is om zelf een verhaal te fantaseren en deze met bijvoorbeeld poppen uit te beelden. Voor de ontwikkeling van de creativiteit moet er juist meer niet-interactief speelgoed in huis gehaald worden. Zoals Klorofil.

Klorofil stimuleert de fantasie

Ik denk dat menig ouder zich de magische groene speelboom wel herinnert van vroeger. Maar wist je ook dat deze van het merk Klorofil was? En dat deze nog altijd bestaat en er inmiddels nog veel meer producten van zijn? Wij zelf hebben bijvoorbeeld het paddenstoelenhuis erbij. Ik liet de jongste ermee “spelen”. Dit kwam neer op elke mogelijk manier het uit elkaar proberen te halen. Het is goed spul, want het heeft de sloophandjes van de kleine doorstaan. Vervolgens kwam de oudste van zeven, die er graag mee wilde spelen. Een uur lang hoorde ik haar zoetjes verhalen verzinnen, avonturen beleven en eigenlijk gewoon plezier beleven met de Klorofil poppetjes. Blijkbaar hebben ze op de ietwat oudere kinderen ook nog behoorlijke aantrekkingskracht. En het verveelt gewoon niet! Want elke keer opnieuw ermee spelen, betekent ook elke keer weer een nieuw verhaal. Al helemaal als er samen mee gespeeld wordt.

Het blijft leuk speelgoed

Het is misschien al dertig jaar oud inmiddels, maar Klorofil blijft gewoon leuk. Het is waarschijnlijk zo tijdloos, omdat het zo simpel is. Het heeft weinig losse onderdelen, wat het ook voor kleintjes leuk speelgoed maakt. De leeftijd is vanaf anderhalf, maar de baby van tien maanden vermaakte zich er ook al prima mee. Op haar manier dan. De kleuren van zowel de boom als de het paddenstoelenhuis zijn aantrekkelijk voor zowel ouder als kind. En beide producten hebben natuurlijk hun plekjes en knopjes om te ontdekken. In combinatie met de eigen fantasie staat dat garant voor veel speelplezier. Dus ja, als het om de ontwikkeling van het verbeeldingsvermogen van de kinderen gaat, kan ik Klorofil zeker aanraden. Ook natuurlijk voor gewoon een beetje jeugdsentiment.

klorofil