Het ontdekken van muziek en het leren bespelen van een instrument is voor kinderen veel meer dan een creatieve uitlaatklep. Muziekeducatie prikkelt namelijk ook de nieuwsgierigheid en inspireert tot verbeelding. Het leert kinderen over hoe mooi klank en harmonie zijn en hoe deze kunnen worden gemaakt en gedeeld wordt met anderen. Het leren bespelen van een instrument is eigenlijk bijna een must do als het om kinderen gaat. Het daagt ze uit en stimuleert de intellectuele ontwikkeling. Muziek is in wezen een complexe taal van patronen, ritmes en structuren. Het begrijpen en toepassen van deze concepten bevordert cognitieve vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, logisch denken en het vermogen om abstracte concepten te verwerken. Studies hebben aangetoond dat kinderen die muzieklessen volgen, vaak beter presteren op school, vooral in vakken als wiskunde en lezen, vanwege de overdraagbare vaardigheden die ze door muziekeducatie ontwikkelen.

Bovendien kan het leren bespelen van een instrument kinderen helpen bij het ontwikkelen van geduld en doorzettingsvermogen. Het beheersen van een muziekinstrument is niet gemakkelijk. Het vereist oefening, toewijding en tijd.

Makkelijk beginnen met Speel een Liedje

Kort gezegd is dit boekje van Rebo Productions een leuke muzikale manier om de eerste liedjes op een piano te leren spelen. Het werkt vrij simpel. Je kiest een liedje uit aan de hand van het plaatje. Dan zie je vervolgens daar onder de notenbalken staan met nummers van de noten er op. Die komen weer overeen met de nummers op de piano wat aan het boekje vastzit. Door de nummers na te spelen, leer je het liedje te spelen.

Kleurrijk pianoboek waarmee kinderen hun favoriete liedjes kunnen spelen en zingen, met simpel notenschrift en schattige illustraties. Druk op de toetsen met dezelfde nummers en kleuren als in het boek en je speelt zelf je favoriete liedjes! Speel 12 populaire kinderliedjes: ”k Zag twee beren’, ‘Alle eendjes’, ‘Op een grote paddenstoel’, ‘Berend Botje’, ‘In de maneschijn’, ‘Twee emmertjes’, ‘Papegaaitje leef je nog?’, ‘Er is er één jarig’, ‘Het regent, het regent’, ‘Zeg Roodkapje’, ‘Ze kunnen zeggen…’ en ‘Slaap kindje, slaap’.

Onze ervaring

Ik heb het piano boekje met de kleuter samen geprobeerd. Voor mij als ouder is het prima te doen. Als je kind niet volledig eigenwijs is en naar je uitleg wil luisteren, voor het kind ook. Die van mij vindt het vooral leuk om zoveel mogelijk toetsen in te drukken. Misschien komt het ook doordat ze de getallen nog niet heel goed (her)kent. Gelukkig maakt het de lol er niet minder om. Deze mama zou het wel fijn vinden als er ook een volume knopje op zat. Verder vind ik het wel geinig.

Het leren bespelen van een instrument en de deelname aan muziekonderwijs bieden kinderen dus een unieke mix van voordelen die hun emotionele, cognitieve, sociale en culturele ontwikkeling ten goede komen. Muziek is een geschenk dat, eenmaal gegeven, een leven lang blijft geven, en de vroege introductie ervan kan de basis leggen voor een levenslange liefde voor en waardering van de kunsten.

Deze winacties staan nog open op MeerVanMir:
https://meervanmir.eu/stratego-spel-jumbo/
https://meervanmir.eu/helpen-bij-huiswerk-rekenen-taal-basisschool/
https://meervanmir.eu/boek-het-menselijk-lichaam/