Als ik aan Kerstmis van vroeger denk, dan schieten mij twee dingen door het hoofd: het zelfbenoemde kerstbord en het boek van Dick Bruna. Het eerste is eigenlijk een overdaad aan chocolade waarbij iedereen driftig met elkaar ruilt om de lekkerste chocolaatjes te bemachtigen. Het tweede is het bekende Kerstverhaal, maar dan uitgevoerd door Dick Bruna. En voor de echt onwetende mens, die geen flauw idee heeft wie deze beste man is, leg ik het graag nog eens uit.

Wie is Dick Bruna?

Dick Bruna was een Nederlandse auteur, illustrator en grafisch vormgever, het meest bekend als de schepper van het geliefde kinderpersonage Nijntje (internationaal bekend als Miffy). Geboren op 23 augustus 1927 in Utrecht, Nederland, begon Bruna zijn carrière in de uitgeverij van zijn familie. Hij ontwikkelde een kenmerkende eenvoudige stijl van tekenen, die zowel bij kinderen als volwassenen populair werd.

Bruna’s Nijntje-boeken, die hij schreef en illustreerde, zijn vertaald in vele talen en hebben wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. De verhalen kenmerken zich door hun eenvoud en charmante illustraties, vaak met een educatieve ondertoon. Buiten zijn werk met Nijntje, ontwierp Bruna ook vele boekomslagen, posters en reclamemateriaal.

Dick Bruna’s invloed reikt verder dan alleen zijn boeken. Hij wordt gewaardeerd voor zijn bijdrage aan kinderliteratuur en grafisch ontwerp en wordt herinnerd als een belangrijke figuur in de Nederlandse cultuur. Hij overleed op 16 februari 2017 op 89-jarige leeftijd.

Het beroemdste boek “Kerstmis”

“Kerstmis” is een van de meest geliefde boeken van Dick Bruna. Dit specifieke boek focust op het kerstverhaal en is bijzonder vanwege de manier waarop Bruna het traditionele verhaal van de geboorte van Jezus benadert.

Kerstmis Dick Bruna

In “Kerstmis” wordt het verhaal van de geboorte van Jezus verteld op een manier die begrijpelijk is voor jonge kinderen. De illustraties zijn, zoals kenmerkend voor Bruna, eenvoudig maar expressief. Ze gebruiken heldere, primaire kleuren en duidelijke lijnen, wat typisch is voor zijn stijl. Het boek bevat weinig tekst, wat het ideaal maakt voor jonge kinderen en beginnende lezers.

Bruna’s vermogen om complexe verhalen te vereenvoudigen zonder hun essentie te verliezen, is bijzonder goed zichtbaar in “Kerstmis”. Het boek wordt niet alleen gewaardeerd om zijn artistieke kwaliteiten, maar ook om de manier waarop het de kerstgedachte overbrengt op een manier die kinderen kunnen begrijpen en waarderen.

Het prentenboek is niet alleen populair in Nederland, maar ook internationaal, en is een klassieker geworden in de kinderliteratuur rond de kerstperiode. Het laat Bruna’s talent zien om tijdloze verhalen te vertellen die generaties kinderen blijven boeien en onderwijzen.

Collectors item

Het is dit jaar 60 jaar geleden dat “Kerstmis” voor het eerst werd uitgebracht. Reden dus voor een klein feestje. Het prentenboek is in een nieuw jasje gestoken: de groene kraftpapieren omslag, linnen rug en goudfolie bedrukking geven het boek een stijlvolle en luxe uitstraling. Het is in een gelimiteerde oplage verkrijgbaar en heeft dezelfde prijs als de originele editie, die ook beschikbaar zal blijven. Hier in huis heeft de peuter het boek gelijk al geconfisqueerd en meerdere keren gelezen. Met oma, met papa en met haar zussen. Komende Kerst zal ik met haar, net als mijn eigen moeder destijds, bij de kerstboom zitten om samen “Kerstmis” te lezen. En dan hopelijk zal zij ooit deze traditie herhalen met haar eigen dochter…