Vorig jaar zijn mijn vriendin en ik begonnen met een zeer extensief project: Het renoveren van een huis uit 1929. De verhalen die wij kunnen vertellen!!! Om de puin aan te kunnen hebben wij destijds zeer bewust een Kärcher stofzuiger gekocht, namelijk de WD-3. De prijs-kwaliteit was mij bekend.  Ik kan met zekerheid vertellen: Dat apparaat heeft mij nooit teleurgesteld. Zelfs toen mijn kelder onder water liep, liet de WD-3 mij niet in de steek. Twintig emmers per dag verwerken was voor dit kleine beestje geen probleem. Je kan dus zeggen dat we al aardig fan waren van de Kärcher. Bij onze jaren 30 woning hebben wij “gratis” een onderhoudsrijke tuin gekregen. Inclusief een flinke klimop en twee heggen. Gelukkig was er de Kärcher heggenschaar HGE 18-50 om te proberen. Zou daarmee de klus makkelijker gaan?

Het opladen van de Kärcher heggenschaar

Bij het uitpakken van de twee dozen viel de goede vormgeving van de heggenschaar en de batterij direct op. De matte grepen voelden goed aan en het rubber op de laatste greep leek de grip helemaal ten goede te komen. Ook leek het een robuust stuk gereedschap. Ik wilde eigenlijk direct aan de slag. Helaas moest ik eerst de batterij opladen…… zucht…… Het inklikken van de accu in de lader kost iets meer kracht dan ik initieel dacht. Er moest echt een flinke klik komen voor het echt aan het laden ging. Hierdoor werkte het eerst niet. Eenmaal aan het laden werd ik enthousiast over het ontwerp van de accu. Tijdens het opladen geeft de batterij namelijk op een display aan hoe vol het is en hoe lang het nog duurt om te laden. Daar kan de ingenieur in mij blij van worden.

Kärcher heggenschaar

De heggenschaar in de praktijk

Eenmaal volledig opgeladen ging ik aan de slag. Ik begon met een bescheiden hegje in de voortuin. Uiteraard, zo mannelijk als ik ben, begon ik een paar keer met flink in de lucht de schaar aan te zetten. Een beetje zoals je zou zien in een stoere mannenreclame. Wat een heerlijk geluid!!! Daarna moest de heg er toch echt aan geloven. Dat was gewoon een fluitje van een centje en ik was oprecht aan het genieten van de klus. Ik heb overigens de heggenschaar eerst op de normale rechte stand staan. Ik dacht nog bij mezelf dat kantelen ervan gewoon onzin was. Het gewicht van de schaar inclusief accu is niet heel veel, maar toch voel je het wel tijdens het knippen. Ik besloot dus om minder eigenwijs te zijn en de heggenschaar toch te kantelen. Dat had ik eerder moeten doen! De heg was al niet groot en de schaar niet zwaar, maar met dat kantelen werd het echt genieten. Overigens om de schaar te kantelen hoef je geen rare dingen te doen: Je knijpt in de pal bij het handvat en het blad kan dan kantelen in vrijwel alle nuttige hoeken. Dit was wel echt fijn voor de rechte kanten van een heg. 

De veiligheid van de Kärcher heggenschaar

De beveiliging van de Kärcher heggenschaar is goed gedaan. Een grote hendel voor je hand voor en een normale “drukknop/trekker” in het handvat achter. Hierdoor zal je niet snel in je vingers knippen. De knoppen gaan soepel en zonder al te hard knijpen. Dit maakt de klus licht en eigenlijk stiekem gewoon leuk. De heg voor kost me maar enkele minuten, tot mijn grote teleurstelling. Gelukkig had ik nog de tuin achter. De klimmop moest er aan gaan geloven. Zo kwam ik er ook achter hoe fijn snoerloos is. Ik kon geen kabel kapot knippen en liep van de ene kant van de tuin naar de ander, zonder dat er ook maar iets verstrikt raakt en ik hoef ook niet een verlengsnoer te pakken. Heerlijk!!! Ook de klimop ging heel snel in het gareel. Ik moest welliswaar wat bijknippen met de hand, maar dat komt meer door het feit dat ik hier veel te lang mee gewacht heb. De klus was snel geklaard en ik besloot dan ook nog eens het hoge gras aan te pakken met de Kärcher heggenschaar. Zelfs dit ging zonder moeite en ook hier is het snoerloze niet onbelangrijk. Een dergelijke klus met snoer was zeker fout gegaan. 

Ik ben enthousiast!

Kärcher heeft wederom een prachtig product gemaakt. Het is door de accu wat zwaarder dan met snoer. Echter de kantelbare schaar zorgt ervoor dat dit niet storend is. De vormgeving en het gebruiksgemak van de schaar en de accu zijn echt geweldig. Gezien de prestatie van mijn stofzuiger verwacht ik dat met de Kärcher heggenschaar ook lang en op top niveau plezier kan hebben.

Voor meer informatie over de verschillende Kärcher heggenscharen, neem je een kijkje op de website.

Wat mijn volgende klus gaat zijn? Ik ga de achtertuin nog groener maken door gras aan te leggen. Hoe gras zaaien in zijn werk gaat weet ik nog niet, maar met wat online instructies kom ik een heel eind!

 Kärcher heggenschaar

Geschreven door FW