Al een paar dagen zijn de scholen gesloten en zijn alle kinderen thuis. Dit betekent ook dat alle ouders ineens juffen en meesters zijn geworden. Dat is nog best een dingetje, want al na drie dagen blijkt dat de informatie die de scholen leveren, ver uiteen loopt. De een levert een compleet draaiboek aan voor drie weken en de ander zegt “doe maar gewoon iets”. En zelfs als alles compleet met instructies wordt aangeleverd, is het nog maar de vraag of alle ouders braaf dagelijks de stof door zullen nemen met hun kind. Mocht je nou niets of summier aangeleverd krijgen of zoek je wat entertainment voor je kleuter, dan heb ik de tip voor jou: Hubelino Tangram.

De gedachte achter Tangram

Van oorsprong is de Tangram een Chinese puzzel bestaande uit 7 stukjes, de zogeheten tans, die tezamen een vierkant vormen. Met deze stukjes kan je de meest uiteenlopende figuren maken. Het is wel de bedoeling dat ook echt alle stukjes worden gebruikt. Een behoorlijke uitdaging dus en ook een goede manier om ruimtelijk inzicht te creëren. Want het lijkt allemaal simpel, maar dat is het niet. Zeker niet als er ook oplossingen mogelijk zijn met minder stukjes. Het is elke keer weer goed nadenken waar je welk hoekje waar wil plaatsen. Probeer het maar, want ik weet zeker dat je je er op zal verkijken.

Lees ook: de eerste dag thuis, we hebben het overleefd

De Hubelino Tangram

De twee oudste dames hier (4 en 6) wilden de Hubelino Tangram uitdaging wel aangaan. In eerste instantie dacht ik dat het wellicht wat te simpel zou zijn voor hun leeftijd ook al stond er vanaf 6 jaar op de doos. Maar het bleek toch een behoorlijke breinbreker te zijn. Het spel an sich is vrij simpel. In de doos zit een groene bouwplaat, 35 blokken met elk een tans erop afgebeeld en een boekje met voorbeelden om na te maken. Er zijn twee niveau’s tangram: de een is met raster zodat de blokjes duidelijk zichtbaar zijn en de anders is alleen het figuur. We zijn hier thuis met de rastervoorbeelden begonnen, want zelfs ik vond het hogere niveau er lastig uit zien. Maar zelfs als je de blokken exact na kan leggen, is het voor een kind nog een behoorlijke uitdaging. Voor een kind is het duidelijk niet gelijk zichtbaar welke kant een streepje op gaat. Met uiterste concentratie en vaak opnieuw leggen van bouwstenen, was het de vierjarige uiteindelijk wel gelukt een figuur te leggen. Haar zesjarige zus ging het wel iets makkelijker af, maar ook zij moest er goed over nadenken. Maar, zoals het met alle oefeningen gaat, hoe meer ze het deden hoe beter en sneller ze er in werden. En leuk dat ze het vinden!

Lees ook: Hubelino Sudoku, puzzelen met kleuren

Winactie

Lijkt de Hubelino Tangram jou ook wel wat voor deze thuisonderwijsweken? Laat dan in een reactie achter hoe oud je (klein)kind is en wie weet win jij de puzzeldoos. Het is echt een aanrader. Meedoen kan tot en met 24 maart. Succes!

Hubelino Tangram is ook hier te koop.