Als je aan mij zou vragen wanneer ik voor het eerst bewust was van het verschil tussen meisjes en jongens, dan zou ik dat echt niet meer weten. Net zoals ik totaal geen idee heb wanneer mijn moeder ons vertelde over de bloemetjes en de bijtjes. Eigenlijk vraag ik me af of ze ooit wel met ons is gaan zitten voor zo’n gesprek. Voor mijn gevoel is het gewoon nooit een issue geweest en vertelde ze erover als we er naar vroegen. Mijn moeder had ook een “speciaal” boek over de bloemetjes en de bijtjes waarin alles haarfijn uitgelegd werd. Dat boek kan ik me dus wel weer heel erg goed herinneren. Ik denk alleen wel dat dat komt door de expliciete plaatjes die er in stonden. Maar ook de onderdelen die gewoon bij naam genoemd werden. Na het lezen van dit boek was je geheel voorgelicht.

Ik wist dat mijn moeder het niet had weggegooid en ik vroeg haar of ik het mocht hebben. Na al die jaren is het boek “hoe baby’tjes worden gemaakt” nog altijd zeer bijzonder om in te kijken. De tekst is alleen wel een tikkie achtergehaald. Je hoeft toch niet getrouwd te zijn om kindjes te maken?

Ik heb werkelijk geen idee hoe en wanneer we onze kinderen gaan vertellen hoe de natuur werkt. Ik denk dat ik, net zoals mijn moeder deed, wacht tot het onderwerp een keer ter sprake komt. Toen ik zwanger was van onze jongste heb ik de meiden wel gevraagd waar ze denken dat de baby uit zou komen. Het antwoord was heel stellig: uit mama’s mond! Ik heb het er maar even bij gelaten. Alles op zijn tijd, dacht ik. Ooit komt vanzelf de vraag: “waar komen baby’tjes vandaan? Tot die tijd is het gewoon een groot wonder dat mama’s buik zo groeide en hun zusje er uit kwam.