Ga je mee naar Giethoorn werd mij gevraagd. We maken er een leuke dag van met Alpaca’s knuffelen, lekker eten en een boottochtje. Samen met je vriendinnen. Nou, dan kan je toch geen nee zeggen? Waar ligt dat dan? vroeg ik en ik werd wat verontwaardigd aangekeken. Had ik nog nooit van Giethoorn gehoord? Nee! Ik kende het hele concept van dit kleine dorpje echt niet. Maar ik kan je wel zeggen dat ik, nu ik er geweest ben, ook nooit meer vergeten zal. Giethoorn, wat was het heerlijk en voor herhaling vatbaar!

De (nautische) charme van Giethoorn

Als je van water en varen houdt, ben je goed op je plek in Giethoorn. Het is namelijk op en top een waterdorpje. Niet alleen door de schattige bruggetjes en vele waterkanalen, maar vooral omdat de meeste huizen gewoon niet eens bereikbaar zijn met de auto. Wil je je boodschappen vervoeren? Dan gebruik je een kruiwagen, al dan niet in combinatie met je bootje. Iedere bewoner heeft wel een watervoertuig tot haar beschikking. Nu denk je vast “wat een kabaal dan”, maar dat valt mee. Er zijn namelijk alleen fluisterboten in Giethoorn (deze kan je ook huren) en deze zijn volledig elektrisch en dus behoorlijk stil. Ik heb een rondvaart gedaan op zo’n bootje en ook zelf gestuurd (noem je dat zo?). Het was even wennen, maar al snel had ik de handigheid door. Gewoon niet teveel of te hard sturen. Het luistert nogal nauw en vooral ook laat. Mocht je, net als ik, het richtingsgevoel van een stoeptegel hebben dan hoef je je geen zorgen te maken: je kan niet verdwalen in Giethoorn. Je kan wel een afslag missen! Als je merkt dat de bruggetjes wel heel erg laag worden, weet je dat je te ver door bent gevaren. Uiteindelijk ga je gewoon een rondje om, niet meer en niet minder.

fluisterboot Giethoorn

Venetië in Nederland

Giethoorn wordt ook wel eens het Venetië van het hoge Noorden genoemd. Dit heb ik pas later vernomen hoor, maar ik was niet verbaasd. Over de grachten (noem je ze zo?) zie je allemaal bruggetjes geplaatst. Alleen zo kan je bij de woningen aan de andere kant komen. Daar loopt verder geen straat of iets dergelijks. Alle huizen zijn namelijk gebouwd op een eigen eilandje. Al deze bruggen ogen dus net zo als in Venetië. Vreemd genoeg was mijn eerste gedachte Thailand. Maar dat komt denk ik ook door alle winkeltjes en bedrijfjes aan het water naast de schattige bruggetjes. Dat heb ik destijds ook in Thailand zo gezien. Welke herinnering het ook bij je oproept, het is gewoonweg charmant.

bruggen Giethoorn

De lokale ondernemer

Of je nou lopend bent of met de fluisterboot vaart, aan de hoofdstraat (0f hoofdgracht) vind je allerlei kleine ondernemingen. Ik kan je sowieso de koffiedame aan de linkerkant aanraden. Heerlijke cappuccino! Daar tegenover is het Museum Oude Aarde. Als je van kristallen houdt, ben je daar aan het goede adres. Het is een aan te raden tussenstop wat ook niet heel lang hoeft te duren. Het museum is namelijk niet heel groot. De prachtige kristallen maken het wel de moeite waard. En in het winkeltje kan je al helemaal je lol op. Voor de kristallen verzamelaar is het echt the place to be!

Hapje eten!

Een versnapering kan je in Giethoorn ook zeker goed vinden. Wij hebben heerlijk geluncht bij Fratelli. Mijn favoriet, de pasta met truffel, stond gelukkig ook hier op de kaart. Het is alleen al een leuk gezicht om te zien hoe het bereid wordt. Natuurlijk kan je bij Fratelli ook gewoon een lekkere pizza eten. Maar de pasta is wat mij betreft de must eat!

Het avond diner hebben wij genuttigd bij de Pergola. Als je maar een dagje Giethoorn doet, is het zeker aan te raden daar een hapje te eten. Je kan er namelijk parkeren! En het is vlak bij de supermarkt. Los daarvan loopt er zeer vriendelijk personeel rond en is het eten ook lekker. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Je kan er eveneens prima terecht met grotere groepen. En het is tevens het opstartpunt voor de rondvaart boottocht. Genoeg redenen dus om de Pergola een bezoekje te brengen als je daar bent. Oh ja, niet onbelangrijk, maar ook daar is de cappuccino heerlijk!

Alpaca’s knuffelen

De vreemde eend in de bijt is toch we het Alpaca Eiland in Giethoorn. Vreemd, omdat Alpaca’s natuurlijk een beetje excentriek zijn en omdat de heren, die de boerderij runnen, uit het Westen komen. Bij de mannen kan je terecht als je even wat rust wil, tot jezelf wil komen, een vorm van coaching wil of even je mind resetten wil. Knuffelen of bij de Alpaca’s zijn kan dan zeer bevorderend werken! Wat je reden ook is, het is zeker leuk om even het Alpaca Eiland een bezoekje te brengen. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor een gezellig gesprek met Arian.

Alpaca Eiland
Alpaca Eiland Giethoorn

Overnachten

We hebben de nacht niet doorgebracht in Giethoorn, maar het plaatsje Oldemarkt vlakbij. Daar was een bijzondere groepsaccommodatie voor ons geregeld. Het voelde een beetje alsof ik weer op kamp was, maar dan een wat luxere en meer volwassen versie. Het was zo leuk om met een grote groep vrouwen in een hoeve te vertoeven. En ik had ook nog eens het geluk in een bedstee te mogen slapen. Ik was behoorlijk verkouden en verwachtte te snurken, maar niemand die mij gehoord heeft. Blijkbaar is zo’n bedstee aardig geluiddicht. Ik vond het gewoon heel bijzonder om daar in te mogen slapen. En dan niet zo’n echte ouderwetse dat je zittend slaapt, want dat gaat me weer wat te ver. Het was verder allemaal zeer ruim en keurig onderhouden. Als je met een echt grote groep bent, is de groepsaccomodatie van Mooi Oldermarkt uitermate geschikt! Kortom, het was een zeer geslaagde trip!!!

groepsaccommodatie Mooi Oldemarkt