Heb jij het ook al gemerkt? Het lijkt bijna weer een lockdown zoals mensen zich gedragen. Mijn ouders vertelden ook al dat de kringloop in hun woonplaats inmiddels geen spullen meer aan nam. Een keer een paar dagen zon en iedereen heeft weer last van voorjaarskriebels, oftewel de grote schoonmaak. En daar valt echt niet alleen het reinigen van je huis onder. De tuin en het huis zelf worden weer eens grondig onder de loep genomen. De doe-het-zelver in de gemiddelde mens ontwaakt en de grote klasplannen worden uit het stof gehaald. Wat zullen we dit jaar eens gaan opknappen?

Het start met de voorbereiding

Ik juich iedereen aan om eens flink de handen uit de mouwen te steken en mee te doen aan deze vorm van lentekriebels. Maar helaas constateer ik ook vaak dat dit halfslachtig gebeurd. Gewoon maar wat aan het timmeren gegaan en vervolgens zo’n puinhoop ervan maken, dat er een klusjesman of soms zelf een aannemer bij moet komen om de schade te herstellen. Of er worden projecten aan gegaan en halverwege ontdekt, dat je niet al het juiste gereedschap ervoor in huis hebt. Ik reed gisteren toevallig langs een bouwmarkt en daar stond serieus een file van zo’n twintig minuten voor om überhaupt in de buurt te kunnen komen. Dan nog een plekje vinden op het parkeerterrein. Het is dus van belang, dat je eerst je aanwezige gereedschap checkt. Kan je daar mee uit de voeten? Is het compleet? Zo niet, bestel dan al het ontbrekende gewoon online. Gereedschap bij mastertools.nl is bijvoorbeeld een goede optie.

Weet je het zeker?

Ik juich ook iedereen aan om gewoon aan de slag te gaan. Maar wees altijd reëel. Kan je de klus wel aan? Ik weet van mijzelf dat ik niet er aan beginnen moet. Of ik verpest het helemaal of ik haak halverwege af. Ik kan nog net aan een schilderijtje ophangen, zolang ik niet te boren hoef dan, of een speelhoek creëren. Ik houd heel veel van manlief, maar ook van hem vraag ik niet om aan een klus te beginnen. Niet omdat hij het niet kan, maar als het te lang duurt kan hij het niet afmaken. De arme man werkt al meer dan veertig uur per week en kan dit er niet bij doen (vind ik. Hij denkt er soms anders over). Dus weet zeker dat je het kan en afmaken zal voordat je er aan begint. Check je gereedschap. Twijfel je over één van deze punten? Begin er dan niet aan en huur een klusjesman of vraag het lief aan je (schoon)vader. Heb je misschien gelijk ook een leuk cadeau voor vaderdag voor hem. Nieuw gereedschap!