Afgelopen jaar was het woord genderneutraal vaak in het nieuws. Grote winkelketens haalde de labeltjes jongetje of meisje uit hun kleding en maakte het daardoor beschikbaar voor beide geslachten. Dat vond ik zelf wel wat vreemd, want ik kon me niet voorstellen dat mensen zich tot de aanschaf van een kledingstuk zouden tegenhouden door een labeltje. Als ik een leuk shirtje zie, dan maakt het mij echt niet uit als daar “boy” in zou staan. Sterker nog, ik vermoed dat ik al meerdere jongenskledingstukken voor mijn meisjes in de kast heb liggen. En het staat ze allemaal prima!

Ik ben sowieso nooit echt moeilijk geweest als het om de kleding van de meisjes gaat. Mijn oudste (vier jaar) kleed zich nu zelf aan en weet nog niet altijd heel goed hoe ze haar kleding moet mixen en matchen. Het komt dus vaak genoeg voor dat ze een outfit aan heeft waar de modepolitie een hartaanval van zou krijgen.  Ik vind het belangrijker dat zij zich zeker en vrij voelt om haar eigen kleding uit te zoeken. (Alleen de dag van de schoolfoto’s en met officiële gelegenheden probeer ik haar een beetje te sturen.) Ik denk en hoop ook dat als ik een jongetje zou krijgen / hebben ik hem net zo vrij kan laten als mijn meisjes. Als hij bijvoorbeeld een jurk zou willen dragen, dan doet hij dat maar lekker.  Dus wat dat betreft ben ik wellicht ook genderneutraal aan het opvoeden, maar daar heb ik geen hulp voor nodig van de winkels.

Waar ik me meer over verbaasde is hoe ver mensen kunnen gaan als het om gendervrij opvoeden gaat. De laatste tijd ben ik al meerdere keren berichten gekomen over ouders, die hun kind wel echt sexevrij laten opgroeien. Zo las ik over een stel dat hun kinderen namen hadden gegeven, die voor zowel jongen als meisje konden worden gebruikt. Nou vind ik dat nog niet zo schokkend hoor. Maar er zijn dus ook stellen die het geslacht van hun kroost niet met de buitenwereld delen totdat de kleine er zelf klaar voor is om te kiezen of het een jongetje of meisje wil zijn. Deze nieuwe vorm van opvoeden heet dus gendercreatief opvoeden en gaat een stukje verder dan het verwijderen van labels uit de kleding. Wel petje af voor de ouders die dan jarenlang het geslacht van hun kind verborgen kunnen houden. Alhoewel ik me wel af vraag of het op lange termijn niet verwarrend zal gaan zijn voor het betreffende kind. Toch zijn ze wat mij betreft een tikkie doorgeslagen in het genderneutaal willen zijn en ik hoop oprecht dat deze hype niet naar Nederland over zal waaien.