Verhalen van een werkende moeder
TOP
Gastblog Oma, Gastbloggers

“Gastblog oma: de uitslag en een second opinion”

Achteraf verbaast het me van mezelf, maar ik zag er  volstrekt niet tegenop om de uitslag van de operatie te horen te krijgen. Eigenlijk zag ik het als volgt voor me: de chirurg vertelt me straks dat ze alles zo leuk weggesneden heeft, hemeltje mevrouw, wat herstelt u voorspoedig en hoera, de randen van uw vijftig gram zijn helemaal schoon! Er is niks meer aan de hand met u, mevrouw, daag, ga maar fijn weer naar huis! Op dit goed-nieuws-lijstje had ik me dus ingesteld. Maar de werkelijkheid pakte ietwat anders uit. ‘De tumor was groter dan ik had ingeschat,’ zei de chirurg ernstig. ‘Maar ik heb alles tot op 2 mm weg kunnen snijden.’ 

Het woord tumor stak me hevig, ik had in mijn rechter melkfabriekje alleen maar een aantal verdwaalde kwajongens van een slecht soort cellen rondzwerven en om dat nu meteen een tumor te noemen…  Beetje overdreven, vond ik. Maar ze legde me uit dat alles wat in een lichaam niet thuishoort een tumor genoemd wordt. Ik heb het woord achteraf in het etymologisch woordenboek opgezocht en tumor komt van het Latijnse tumere, dat zwellen betekent. Een tumor is dus een zwelling. Gna gna gna, van de zomer ga ik elke muggenbult in mijn functie van Directeur van Sikkeneur een MUGGENTUMOR noemen. Ik hou wel van foute grappen.

Er werd direct een behandelplan voorgesteld: bestraling, vijftien keer, drie weken lang op elke werkdag. En nu zo snel mogelijk een afspraak op korte termijn met de radiotherapeut om alles door te spreken, alsjeblieft. Wij dus een paar dagen later weer op pad, dit keer naar een ander ziekenhuis in een andere plaats, omdat de radiotherapeut op twee locaties werkt en in dit ziekenhuis een gaatje voor ons vrij had. Ik meldde me als nieuwe patiënt aan bij de balie en overhandigde de receptioniste al mijn gegevens. Bij het invullen van mijn aanmeldingsformulier vroeg ze plotseling: ‘Bent u er een van een meerling?’ ‘Nee, maar ik voel me af en toe alsof ik een tweelingzus heb gehad die jong overleden is,’ grapte ik, ‘een enorme verbetering vergeleken met vroeger, want toen had ik vaak het gevoel dat ik geadopteerd was, omdat ik niet bij mijn zussen wilde horen.’ Waarom ze deze vraag stelde? In dit ziekenhuis waren ze uitbundig met DNA bezig, legde ze uit, en meerlingen zijn nu eenmaal op dezelfde dag geboren. 

Zodra ze klaar was, vroeg ze bij welke afdeling we moesten zijn. ‘O, radiotherapie? Dan zit u in het verkeerde ziekenhuis.’ Tja, hoe konden wij dat nou weten, één parkeerterrein en twee ziekenhuis aan elkaar vastgeplakt, met een soort droogloop ertussen?

Bij het tweede ziekenhuis moest ik uiteraard weer alle gegevens doorgeven en toen ik verbaasd vroeg of zij niet ook wilde weten of ik er een van een meerling was, keek de baliejuffrouw verbaasd op. ‘Nee, waarom zou ik?’ 

De radiotherapeut was een vrouw die vijf jaar jonger was dan mijn jongste dochter. Een subtiele manier om me duidelijk te maken dat ik op de leeftijdspyramide al een heel stuk opgeschoven ben. Ze legde me uit wat me straks te wachten stond. Mijn borst krijgt een tatoeage, omdat ze dan een precieze locatie hebben waarop ze de bestraling kunnen afstemmen. ‘Zal ik vragen of ze er een hartje van maken,’ vroeg ik op de terugweg aan mijn echtgenoot, gewoon zomaar voor de flauwekul, maar die reageerde niet. 

Voor mijn gemoedsrust dat ik er alles aan gedaan had om het proces grondig te begrijpen en de juiste keuze te maken vroeg ik via de huisarts een second opinion aan. In het Antoni van Leeuwenhoek. Een weird gevoel dat je dan naar HET kankerziekenhuis gaat, met zijn tweeën, in de hoop dat er een beter, prettiger, gezelliger en vrolijker verhaal zal uitrollen. Niks dus. We hebben er een hele dag zitten wachten om ten slotte hetzelfde advies te horen te krijgen, met zelfs een ietwat aangescherpte prognose. Geen echt leuks nieuws, hoewel ik er al een beetje op voorbereid was. Maar wat was iedereen in het ziekenhuis aardig en meelevend voor me! Ik werd daar vanzelf weer opgewekt en vrolijk van. 

Nu moet ik alleen nog wachten op de oproep om me als een ‘alwetend’ lam naar de bestralingsbank te laten voeren. Gelukkig genoeg tijd om me erop in te stellen dat mijn rechter melkfabriekje er later anders uit zal gaan zien. Want tegen de tijd dat mijn linker dappere dodo als een theezakje gaat hangen, door de ouderdom, zal de rechter borst als een pronte Patricia Paay nog steeds parmantig rechtop staan. Als gevolg van de bestraling. Ik verheug me nu al op de reactie van de kleinkinderen, als ze me dan naakt ‘betrappen’: ‘Oma, wat heb je verschillende borsten!’ ‘Ja, kind, dat is om beter te kunnen…’ Tja, de rest van het antwoord moet ik er nog bij verzinnen. Komt vanzelf. 

Facebook Comments

«

»

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram
  • @milou_ligtenberg en haar kids gingen een dagje naar #legoworld in de #jaarbeursutrecht. Dit is haar verslag:
Wat een lekker vakantie dagje hebben we gehad. Vanochtend vroeg vertrokken richting de jaarbeurs in Utrecht om daar een dagje te vertoeven bij Legoworld. De kinderen (4 en 7) waren na ons bezoek vorig jaar, al helemaal enthousiast dat we weer gingen. De grote hallen, waar de mooiste beelden, voertuigen en overige creaties uitgestald waren, en de vele hoeken en tafels waar je vrij uit kan bouwen.  Voor de kinderen super tof dat ze hun creativiteit al spelend ontwikkelen. Er is een boot gebouwd, enkele huizen en kastelen hebben ze gemaakt, en zelfs Olaf van Elsa werd in elkaar gelego’d. Buiten de vele Lego plekken, zijn er ook andere activiteiten, die te maken hebben met bepaalde Lego thema’s. Zoals bij de Lego city hoek waar je brandjes kan blussen. Bij Lego Disney kon je je verkleden als Elsa, staafjes vangen bij Olaf.  In de Duplo hoek staat een theater waar er een aantal keer in een uur een minidisco voorbij komt, kun je je laten schminken en staat er een springkussen. We hebben onze ogen uitgekeken en hebben er heel wat uurtjes rond gelopen. Voor ons was het een topdag! Volgend jaar zijn wij vast weer van de partij!

Tot en met deze woensdag kan je zelf nog dit leuke event bezoeken!
  • Een impressie van het @indewolkenfestival van @oudersvannu
  • Even de kussens testen in @ikeanederland 😂
  • #28weekspregnant #cantwaittomeetyou
  • Weeeeeeeeeekend!
  • Als je ontdekt dat de kubus van @vtechspeelgoed wel heel erg leuk is!
  • Vandaag ook weer een weekje verder, dus een pens foto mocht wel weer. Derde trimester baby!!! #27weekspregnant
  • Twee jaar geleden vandaag werd dit meisje geboren. Het zijn twee zeer emotionele jaren geweest, waar gelukkig de liefde altijd bovenaan heeft gestaan. De toekomst is nog altijd onzeker, maar gelukkig zien we vooral een heel blij meisje. Uiteindelijk is dat het belangrijkste. Zij komt er wel op haar manier. Lief klein meisje van me, mama is zo ontzettend trots op jou! Nog vele liefdevolle jaren toegewenst! Ik houd van je!!!

Follow Me!

%d bloggers liken dit:

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten

Lees vorig bericht:
Buisjes plaatsen is zo simpel nog niet

Het afgelopen jaar heb ik steeds meer gemerkt dat als ...

Sluiten