Een van onze kleinzonen is een uitermate beminnelijk mannetje. Hij moet nog drie worden, maar kletst je nu al de oren van het hoofd, in prachtige volzinnen met volop uitroep- en vraagtekens en zinsintonatie. Daarnaast beschikt hij over een repertoire aan charme offensief, waar mijn echtgenoot en ik bij smelten. Laatst meldde hij me tijdens het eten: ‘Je hebt eerlijk gekookt, oma.’ Hij houdt net als ik van samen aan tafel gezellig zitten eten en uiteraard hou ik bij het koken rekening met zijn smaak. Ik waardeerde zijn compliment uitbundig, waarna hij als gediplomeerde pretletter stralend om zich heen keek dat zijn opmerking zo succesvol was gebleken.

Opa

Sinds kort heeft hij zijn pijlers nog eens extra op zijn opa gericht. Dat is me toch een man! Die had hem laatst bijna bijna bijna verlost van zijn middagslaapje! Toen onze kleinzoon namelijk opving dat hij zo dadelijk toch echt even moest  gaan ‘rusten’, stampvoette hij boos dat hij helemaal niet moe was! Ga zelf slapen, oma! Ten slotte haalde hij bakzeil, alleen op voorwaarde dat opa hem naar bed zou brengen, wat van hem een slim bedachte truc is, want er is niemand die hem zo hoog in de lucht kan gooien en als een aap rondslingeren als deze bejaarde Tarzan. Twee uur lang was onze kleinzoon in een middagcoma vertrokken. Zodra hij wakker werd, was het eerste wat hij vroeg: ‘Waar is opa?’ Op dat moment zat mijn echtgenoot net even op de wc. Hij ging pontificaal voor de deur op wacht staan en zei luid en duidelijk: ‘Opa is mijn beste vriend.’ De vertederde en triomfantelijke grijns op het gezicht van mijn echtgenoot toen hij uit de wc kwam, zal ik niet gauw vergeten. Ik was niet jaloers op hem, nee, echt niet, ik heb met mijn echtgenoot geen competitie grootouderschap, maar toch…

Gna gna gna 

Twee dagen later belde mijn dochter op. Proestend van het lachen: ‘Mam, hou je vast, papa heeft concurrentie gekregen!’ Wat bleek? Onze kleinzoon had zijn lijstje plotseling uitgebreid. ‘Opa is mijn beste vriend,’ somt hij nu op, ‘en Juf Roos en Paw Patrol en Barbapapa en…’ 

De rest van de namen ben ik vergeten, maar de lijst groeit nog steeds aan. Echt een happy mannetje.