Vorig jaar mochten we voor het eerst de sensatie meemaken. En ook dit jaar kon ik de kinderen verblijden met een super bericht: we gingen naar Europa-Park! Een groots pretpark gelegen in het pittoreske Rust, Duitsland. Maar eerlijk is eerlijk, dit meesterwerk van vermaak en avontuur is meer dan alleen een pretpark. Het is een betoverende reis door het rijke culturele erfgoed van Europa, verpakt in de opwinding van achtbanen en de magie van heel veel en verschillende entertainment. Wat Europa-Park namelijk echt onderscheidt, is de aandacht voor detail en de onberispelijke uitvoering van elk aspect van het park. Van de kostuums van het personeel tot de decoraties in de restaurants, elk element draagt bij aan de algehele magie van de ervaring. Het is alsof je een wandeling maakt door een levendig sprookjesboek, waar elk pad een nieuw avontuur onthult en elk moment een herinnering creëert om te koesteren.

In 1975 begon de droom van de familie Mack met slechts een handvol attracties op een bescheiden stuk grond. Het groeide al snel uit tot een van de meest geliefde pretparken ter wereld en het heeft inmiddels al meerdere prijzen in de wacht gesleept.

De gewonnen prijzen

Hier zijn enkele van de belangrijkste prijzen die Europa-Park heeft gewonnen:

 1. Golden Ticket Award: Europa-Park heeft herhaaldelijk de prestigieuze Golden Ticket Award gewonnen, die wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de pretparkindustrie. Het park is erkend voor verschillende categorieën, waaronder “Beste Pretpark ter Wereld” en “Beste Attracties ter Wereld”.
 2. TripAdvisor Travellers’ Choice Award: Europa-Park is regelmatig erkend als een van de beste pretparken ter wereld door de TripAdvisor Travellers’ Choice Awards. Deze onderscheiding wordt toegekend op basis van de beoordelingen en meningen van miljoenen reizigers over de hele wereld.
 3. European Star Award: Europa-Park heeft meerdere European Star Awards gewonnen, waaronder onderscheidingen voor “Beste Pretpark” en “Beste Achtbaan”. Deze prijzen worden uitgereikt door Kirmes & Park Revue, een toonaangevend Europees vakblad voor de pretparkindustrie.
 4. Brass Ring Award: Europa-Park heeft ook de Brass Ring Award gewonnen, die wordt uitgereikt door de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA). Deze prijs erkent excellentie in verschillende aspecten van pretparken, waaronder entertainment, marketing en gastenservice.
 5. Parkscout Publieksprijs: Europa-Park heeft herhaaldelijk de Parkscout Publieksprijs gewonnen, een prestigieuze onderscheiding die wordt toegekend op basis van de stemmen van pretparkliefhebbers in heel Europa. Het park is erkend als een favoriete bestemming voor gezinnen en avonturiers.

Waarom ze al deze prijzen gewonnen hebben? Omdat het bestaande park al geweldig is en er toch elke keer weer nieuwe thema’s bijkomen. Allemaal met een eigen verhaal en vol met kenmerken van kwaliteit, innovatie en gastvrijheid. En met nu Kroatië als nieuwste toevoeging!

Europa-Park met de kleintjes

B-a-a- Express

Als je denkt dat dit pretpark alleen leuk met grotere kinderen is, dan heb je het mis. In het thema gedeelte Ierland kan het kleine grut goed hun lol op. Zo heb je de Ba-a-a Express, wat eigenlijk een soort van start achtbaan is. Het gaat niet te snel, te hoog of duurt te lang. Hierdoor is het een leuke manier om voor het eerst kennis te maken met een rollercoaster.

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7365830602915843361?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621

Spinning Dragons

Iets verderop is het ritje de Spinning Dragons. Het doet je een beetje denken aan de dansende theekopjes, maar dan net wat sneller. Ik kon er niet aan ontkomen een ritje mee te doen. Tip: kijk nimmer naar beneden! Dan word je namelijk echt goed ziek. Net zoals ik niet meer tegen zweefmolens kan en de kinderen er dol op zijn.

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7363549935083572512?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621

Rustige ritjes

Verder zijn er in Ierland leuke glijbanen en peuter vriendelijke speeltoestellen te vinden. Dus je kan er prima vertoeven met de kleintjes. In het park vind je ook nog Snorri Touren, waar ik vorig jaar al uitgebreid over verteld had en Madame Freudenreich Curiosités. Beiden zijn zeer kindvriendelijke ritjes zoals het carnavalfestival van de Efteling. Een heerlijk moment om even bij te komen en te genieten van Snorri of ondeugende dinosaurussen.

Onze favoriete achtbanen

De Alpenexpress

Vanuit Ierland vetrokken we naar het thema gedeelte Oostenrijk. Deze is vorig jaar helaas deels afgebrand, maar gelukkig inmiddels weer in volle glorie hersteld en dus ook weer open! Daar waren wij bijzonder blij om, want de Alpenexpress achtbaan is echt één van onze favorieten. Wij noemen dat de volgende opstap achtbaan na de Ba-a-a Express. Als je denkt dat je kleuter het aan kan is dit bij uitstek de achtbaan die je daarna kan nemen. Het is ook diegene waarin de meesten hun primaire achtbaan angst overwinnen. Oké, dat betekent niet dat je daarna gelijk al klaar bent voor de Silverstart of Voltron, maar er zijn nog tig andere ritjes die de moeite waard zijn om te beleven. Maar de Alpenexpress moet je zeker niet overslaan!

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7364449646237797665?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621

Arthur en de Minimoys Kingdom

Als je het mijn kinderen vraagt is Arhur met stioode nummer één achtbaan van Europa-Park. Ik kan niet anders dan dit beamen. Je zweeft als het ware door een sprookje heen van de geliefde boeken van Luc Besson, waarbij zo nu en dan wat flinke snelheid gemaakt wordt. Het is echt een belevenis om hier in te zitten. Onze jongste van vier heeft het ook meerdere keren aangedurfd. Je moet er wel een meter groot voor zijn, dus vanaf vier jaar ongeveer kan je er in en is het ook leuk. Er zitten wat spannende verhaalstukjes in, waar soms de ogen even gesloten werden, maar verder is het prachtig om te zien. Durft de rest van het gezin niet? Pak dan gewoon de single rider baan en je hoeft minder lang in de rij te staan.

@meervanmir.eu

Bij #Arthur in @Europa-Park Resort met @Fleur en @Merel van Lotus Writ 🥰 #meervanmiroppad #europapark

♬ Europapa – Joost

Pegasus

Dit jaar hebben we voor het eerst in Griekenland de Pegasus gedaan. Dat was wel even een dingetje voor mijn meiden, maar smaakt zeker naar herhaling. Het is gewoon een ouderwetse achtbaan met een steile afdaling en snelle bochten. Als je het een tandje extremer (en natter) wil kan je de Poseidon ernaast doen. Voor ons was dat nog iets te. Het voordeel van de Pegasus is dat er doorgaans weinig wachttijd is. Leuk om dus soms tussendoor even vlug te doen.

CanCan Coaster

Ietsje verder, in Frankrijk, is er de CanCan Coaster. Je vindt het in de witte halve golfbal, zoals mijn kinderen het omschreven. Het is een replica van de Moulin Rouge van binnen en is ook volledig inpandig. Je gaat in een achtbaan karretje om de Eiffeltoren heen omhoog. Je wordt als het ware getakeld, zo klinkt het. Zodra je de top bereikt hebt, ga je in hoge snelheid rondjes naar beneden. In het donker en onder muziek van de Can Can meisjes. Heel gaaf om in ieder geval een keer gedaan te hebben. Bij de Rulanctica trof ik het model aan van deze achtbaan om je een beetje een indruk te kunnen geven.

De achtbanen die we nog moeten doen

Silver Star

Deze kolos doemt op aan de horizon van Europa-Park als een torenhoge reus die de moedigsten uitdaagt om de sprong in het diepe te wagen. Met zijn indrukwekkende hoogte en adembenemende snelheid neemt de Silver Star zijn passagiers mee op een zinderende reis door de wolken, met wendingen en bochten die de zwaartekracht uitdagen.

Blue Fire Megacoaster

Met een vurige start die de harten van de bezoekers doet bonzen, schiet de Blue Fire Megacoaster door de lucht als een bliksemschicht. Deze meesterlijke creatie combineert snelheid, soepelheid en sensatie in een enkele rit, waarbij elke bocht en elk element van de baan zorgvuldig is ontworpen om de adrenaline op te voeren.

Euro-Mir

Stap aan boord van de Euro-Mir en bereid je voor op een kosmische reis door de ruimte en tijd. Deze unieke achtbaan neemt zijn passagiers mee op een draaiende en draaiende odyssee, waarbij elke bocht nieuwe verrassingen en sensaties onthult. Met zijn futuristische thema en opzwepende muziek is de Euro-Mir een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Wodan – Timburcoaster

Voor degenen die een meer rustieke en woeste ervaring zoeken, is er de Wodan – Timburcoaster. Deze houten reus doorkruist het landschap als een ontembare kracht van de natuur, met zijn kronkelende baan en rauwe, ongepolijste sensatie die de ware geest van avontuur oproept.

Themagebied Kroatië

Stiekem wisten wij natuurlijk al dat dit nieuwe thema in ontwikkeling was. We hadden vorig jaar al een beetje erover gehoord. Maar dat wij zo snel na de opening het al zouden kunnen bezoeken was natuurlijk een droom. Hoewel ik wel al het hele jaar peentjes aan het zweten was van het idee van de achtbaan Voltron Nevera! Kijk maar naar het filmpje en je begrijpt gelijk wat ik bedoel.

Het verhaal achter deze achtbaan is, zoals gewoonlijk, weer ontzettend leuk bedacht. Het draait allemaal om Nikola Tesla, een visionaire genie, geboren in 1856 in het hedendaagse Kroatië. Hij verwierf destijds wereldwijde bekendheid dankzij zijn revolutionaire uitvindingen, waaronder de wisselstroom.

Een van Tesla’s meest opwindende projecten was zijn beoogde teleportatiemachine, waardoor heen en weer gestuurd konden worden tussen twee torens via bliksemschichten. Zie je het al voor je? Dat dit een werkelijkheid zou zijn? Het idee is wel fascinerend en daarom opende Europa-Park 26 april haar sensationele multi-launch coaster Voltron Nevera powered by Rimac. Oh ja, mocht je net als ik Rimac niet kennen, dan bij deze: het is een maker / ontwikkelaar van racewagens. Een goede aanwinst voor Europa-Park dus.

De Voltron is trouwens een zogeheten Stryker-coaster en het is de enige ter wereld. Het heeft de steilste helling met 105 graden omhooh, 1.385 meter en aan achtbaan, 7 inversions en is 32.5 meter hoog. Universal en Disney hebben het ook al bewonderd (om wellicht te kopen?) Een ritje duurt 2.5 minuten en elke 36 seconden gaat er een treintje uit. Dat betekent dus dat er 1.600 bezoekers per uur van genieten!

@meervanmir.eu

Dit is de #voltron in @Europa-Park Resort . De allernieuwste #rollercoaster en uniek in haar klasss. Wereldwijd! Met 7 loops een ware uitdaging voor iedereen.Ik durfde niet! Leuk feitje: het is mede ontworpen door #Rimac (raceauto’s) #meervanmiroppad #europapark

♬ Suspenseful and tense orchestra(1318015) – SoLaTiDo

Voor beperkte / gehandicapte avonturiers

De ritjes

Natuurlijk ben ik ook even er in gedoken wat Europa-Park aan mogelijkheden heeft voor mensen die verstandelijk en / of lichamelijk beperkt zijn. In beginsel heb je met een aantoonbare beperking (Autipas, European Disability-Card, gehandicaptenparkeerkaart of een medische verklaring van de arts (liefst in Engels, Duits of Frans) de mogelijkheid om een groente kaart op te halen. Met die kaart kan je via de uitgang toegang tot zes ritje naar keuze. Op je kaart mag je overigens nog vier mensen meenemen. Met de Autipas kan men zich ook direct melden bij de attracties. Dan krijgt de bezitter van de pas samen met één begeleider toegang via de uitgang. Er is ook een speciale folder waarin exact staat aangegeven wat voor elke attractie de opties zijn. Hieronder zie je een afbeelding eruit, maar de volledige versie kan je hier vinden.

folder gehandicapenten Europa-Park

Verzorging

Europa-Park kent veel toiletplekken. Ik heb er ook op gelet of er genoeg gehandicapten toiletten waren en kon deze gelukkig vinden. En wat nog keuriger is, is dat echt alleen beperkte mensen er gebruik van lijken te maken. Er schijnt bij de hoofdingang ook een verschoningsruimte te zijn waar de grotere kinderen en volwassenen verzorgd kunnen worden. Ik heb die helaas niet kunnen vinden om zelf op de foto te zetten. Wel heb ik foto’s ervan mogen zien en ik werd er enthousiast van! Er is bijvoorbeeld een verschoningstafel aanwezig en een tillift. Als zorg intensieve moeder word ik daar heel blij van.

Rulantica

Als je aan Europa-Park denkt, mag je het waterpark Rulantica ook zeker niet overslaan. Dat hebben wij ook uiteraard niet gedaan. Sinds de opening heeft dit park zich mega snel ontwikkeld tot een van de meest bezochte waterparken in Europa. Wij begrijpen wel waarom! En nee, ik heb het dan niet over de mogelijkheid om cocktails te drinken vanaf de barkruk in het zwembad. Ja, echt in het bad!

Mythische Inspiratie

Het thema van het waterpark is diep geworteld in de rijke verhalen van de Noordse mythologie. Het vertelt het verhaal van een mystiek eiland genaamd Rulantica, dat volgens de legende ergens in de noordelijke zeeën verborgen ligt. Bezoekers worden meegenomen op een ontdekkingsreis door deze verzonken wereld vol avontuur.

Attracties voor Iedereen

Rulantica biedt iets voor elke leeftijd en smaak. Met meer dan 50 spannende waterattracties, waaronder gigantische glijbanen, een wildwaterbaan en een golfslagbad, is er volop actie voor de adrenalinezoekers. Maar ook de rustzoekers komen aan hun trekken in de ontspannende Lazy River (pas op dat je dan de emmer niet over je heen krijgt) of de sfeervolle Sauna & Spa-voorzieningen die een prachtig uitzicht bieden over het gehele park. Mijn kleuter vond vooral het golfslagbad de mooiste ervaring waar ze maar geen genoeg van kreeg. Ik hield af en toe mijn hart vast, want de golven waren behoorlijk hoog !

Innovatief Waterplezier

Wat Rulantica echt onderscheidt van andere waterparken, is de toewijding aan innovatie en duurzaamheid. Het park gebruikt geavanceerde waterzuiveringstechnieken om het watergebruik te minimaliseren en te zorgen voor een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Bovendien zijn veel van de attracties binnenshuis, wat uniek is voor een waterpark en bezoekers de mogelijkheid biedt om het hele jaar door van het water te genieten, ongeacht het weer buiten. Grappig feitje is ook dat de het water na sluiting naar beneden zakt waar het op temperatuur gehouden wordt zodat het niet de volgende dag weer opgewarmd hoeft te worden. En met het geplande zonnepanelenpark van Europa-Park zal het nog meer duurzaam worden!

Nieuw

Vorig jaar is Vikinglop bijgekomen in Rulantica. Dit is Europa’s snelste glijblaan. Je kan er, net zoals op menig skipiste, jezelf klokken op snelheid. Ik probeerde te achterhalen wat de snelste tijd is, maar moet je dit antwoord verschuldigd blijven. Oh ja, er is trouwens ook een mogelijkheid om VR te snorkelen in het waterpark. Voor mij was dat ook nieuw.

Nog wat leuke Europa-Park feitjes

Wist je dat er …

 • jaarlijks 600.000 kilo frietjes en 270.000 pannenkoeken geconsumeerd worden in het park?
 • 90 restaurants, meer dan 150 attracties en meer dan 23 uur aan shows zijn in Europa-Park?
 • rondom Halloween 180.000 pompoenen in het park staan?
 • meer dan 5.000 mensen werken?
 • 7 generaties Mack in het park werk(t)en en inmiddels ook de 8e?
 • 10.345 meter aan achtbanen ligt?
 • 17 themagebieden zijn in het park?
 • een handige app is waarop je de wachttijden per attractie kan zien? En ook de route er naar toe?
 • in totaal meer dan 5 miljoen mensen Europa-Park op social media volgen?
 • een restaurant genaamd is Eatrenalin waar je in zogeheten “floating chairs”in maar liefst 11 verschillende ruimtes een heerlijk gerechtje voorgeschoteld krijgt? Hiervoor moet je uiteraard wel even reserveren.
 • voor minder mobiele mensen nu ook de mogelijkheid is aan de Pegasus en de Silverstar deel te nemen?
 • een VR (Eurosat Coastiality) mogelijkheid is om de Phantom of the Opera te bewonderen? Dit schijnt fantastisch te zijn!
 • in het najaar een DM en een Puma Store in het park zal zijn?
 • in 30 landen maar liefst 180 achtbanen van Mack Rides staan?
 • ook Mack Rides attracties in de Efteling staan?
 • plannen liggen voor nog twee hotels, maar het probleem is het vinden van personeel ervoor?
 • er voortdurend wordt nagedacht over hoe Europa-Park nog mooier kan worden?

Echt een aanrader

Zoals je hierboven leest, hebben wij drie dagen volop plezier gehad in Europa-Park en nóg niet alles gezien. De kinderen worden steeds groter en mogen én durven ook steeds meer. Dit betekent dus voor ons dat we geheid nog vele jaren plezier aan dit park kunnen gaan beleven en elke keer weer nieuwe dingen mogen ontdekken. Europa-Park kennende zullen er ook voortdurend verbeteringen en innovaties komen. Zelfs als je niet van achtbanen houdt, is het absoluut de moeite waard het eens een bezoekje te brengen. Hopelijk kunnen wij je komende jaren nog meer verblijden met onze leuke ervaringen.