Na jarenlang alle geweldige verhalen van mijn collegabloggers te hebben moeten aanhoren, mochten wij dit jaar eindelijk zelf Europa-Park gaan ervaren. Het was gewoonweg fantastisch!!! Maar helaas kan ik je nu al berichten, dat we slechts een gedeelte hebben kunnen ontdekken. Tja, de kinderen moeten nog wat groeien om de echte hardcore achtbanen in te mogen. Reden genoeg dus om nog eens terug te gaan! Maar voor nu nog even nagenieten van onze geweldige dagen in Europa-Park waar ik met vol enthousiasme meer over wil vertellen.

De geschiedenis van Europa-Park

De historie

In het zuiden van Duitsland, zes uur rijden van de randstad vandaan, ligt bij het plaatsje Rust het inmiddels zeer bekende Europa-Park. Maar ken je de achtergrond van dit familiebedrijf Mack eigenlijk? Het bestaat namelijk al sinds de 18e eeuw! Bijzonder he? Het is begonnen als een wagenfabriek waar karretjes voor kermissen en circussen werden gemaakt. De oorspronkelijke ritjes als het ware. Leuk feitje: Een van de eerste perswagens van de fabriek gemaakt voor een circus staat in Foodloop. Pas (nou ja, pas) in 1921 werd de eerste houten achtbaan vervaardigd. Niet meer voor te stellen! Tegenwoordig zijn alle achtbanen van staal. Sinds 1921 zijn er meer dan 300 rollercoaster gemaakt, waarvan het gros naar het buitenland gaat (waaronder ook de Efteling en Plopsaland).

Groot succes

In 1975 opende Europa-Park haar deuren als showroom. Immers kan je pas een achtbaan ervaren als je er zelf in gereden hebt. Het park zelf begon bij het kasteel wat ooit een kinderboerderij was. Dat het een groot succes was én is blijkt wel uit het feit dat 80% van de jaarlijkse bezoekers uit terugkerende gasten bestaat. Bedenk dus dat in 2022 4.8 van de 6 miljoen bezoekers al een keer in Europa-Park geweest was! Niet voor niets dus dat het door Amusement Today uitgeroepen was tot beste attractie park ter wereld. Acht keer op rij! Oh ja, laten we vooral ook niet vergeten dat Roland Mack dit jaar een Lifetime Achievement Award ontvangen heeft als eerste Europeaan ooit. Dit zegt toch al meer dan genoeg over Europa-Park? Misschien komt het ook doordat 90% van de ritjes gemaakt zijn door de familie Mack zelf.

Top werkgever

Mocht je in een pretpark willen werken, dan is Europa-Park echt the place to be. Ik heb enkele werknemers gesproken en ze waren bijzonder enthousiast over hun werkgever. Misschien komt het door de zegening door de kapelaan bij de start van elk seizoen? Leuk feitje: ze hebben twee kapelaans in dienst en er is een kerk. Europa-Park is nog dringend op zoek naar personeel en wil ze eveneens gaan gaan huisvesten. Met kinderdagverblijf!! Badmeesters zijn eveneens van harte welkom.

Leuk feitje: in 1975 werkten er 140 mensen bij Europa-Park waar er in 2019 4450 mensen in dienst waren!

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7229314884477963547?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621

Speciaal Europa-Park

Wist je dat, in tegenstelling tot de andere bekende pretparken, Europa-Park niet het hele jaar door geopend is? In januari sluit het haar deuren tot eind maart. Waarom? Dan worden alle achtbanen goed nagelopen en onderhouden. De familie Mack doet dit jaarlijks en heeft liever niet de grote houten schuttingen als het plaats vindt. Zodoende dat het park gewoon twee maanden dicht gaat. Om natuurlijk vanaf eind maart helemaal los te gaan. Met ook enkele bijzondere momenten.

Zo kan je tijdens Halloween meer dan 180.000 pompoenen terug zien in het park. Allemaal afkomstig van de lokale boeren! En om helemaal in de griezelsferen te komen, is er in de avond een speciaal event voor iedereen boven de 16: Traumatica. Dit schijnt echt enorm gruwelijk eng te zijn. Ik sla deze dus even over. Tijdens de dagen november en december maanden waan je je al in wintersferen door de enorme hoeveelheid sparrenbomen in het park.

Entertaining Europa-Park

Als je al bekend met Europa-Park weet je dat deze opgedeeld is in Europese landen, die als thema dienen. Wist je trouwens ook dat er meer dan 16 thema’s zijn? En dat Italië het eerste was? Stiekem was de voorkeur voor België, maar dat was destijds te duur. Dit jaar wordt het nieuwste thema gebouwd: Kroatie. Met een bijzonder lange achtbaan! Ik kan je zeggen, er zal geen enkele andere rollercoaster zijn als deze: https://www.veejoy.de/de/filme/pov-onride-coaster-2024

Maar ook voor de niet achtbaan liefhebber is er genoeg te zien en doen. Europa-Park heeft namelijk maar liefst 230 artiesten in dienst, 28 live shows, 12 verschillende voorstellingen en 9 media shows. Bij elkaar levert dit meer dan 24 uur entertainment per dag op! 

Eten en slapen

Smikkelen

De drie dagen dat wij door Europa-Park rondliepen verbaasde ik mij al over de hoeveelheid verschillende mogelijkheden tot eten. Het is niet allemaal junk food! Niet verrassend dus dat Europa-Park de grootste horeca locatie op 1 plek is in Duitsland. Er is zelfs een twee sterren restaurant (Ammolite the lighthouse). Hiervoor moet je wel echt maanden van tevoren reserveren. Hetzelfde geldt voor de nieuwste aanwinst: Eautrenalin. Hier neemt je plaats in een floating chair en zweef je vervolgens door verschillende ruimtes van het restaurant heen. In elke ruimte worden verschillende zintuigen aangesproken. De eetsensatie duurt 2,5. Uur en kost 195 p.p.. Mocht je daar interesse in hebben zal je maanden van te voren moeten reserveren. Het is erg populair.

Dromenland

Naast de hapjes en de drankjes kan je ook heerlijk slapen in Europa-Park. Bij het park vind je bijvoorbeeld 6 hotels elk met 4 sterren. In totaal komt dat neer op 5800 bedden. De bijhorende camping biedt eveneens plaats aan 2000 bedden. Wist je trouwens dat El Andaluz het eerste hotel was en 192 kamers had? 

Wij zelf verbleven in Hotel Colosseo in een familie kamer. Dat ging prima met 2 volwassenen en 4 kinderen. We hadden twee ruimtes in onze hotelkamer. In de een stonden twee tweepersoonsbedden en in de andere een stapelbed. Naast het stapelbed konden we heel gemakkelijk een campingbedje kwijt. Dus zo sliepen de drie meisjes bij elkaar en konden manlief en ik met Noor in de hoofdruimte vertoeven. In het filmpje onderaan dit artikel kan je de hotelkamer uitgebreid zien.

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7228950884863053083?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621

Duurzaamheid

Wat mij persoonlijk erg aansprak van Europa-Park is dat ze echt met de toekomst bezig zijn. Zo wordt er nu een zonnepanelen park aangelegd waar ze naar verwachting volledig op kunnen draaien tijdens de zomer. Maar dat is echt nog niet alles. De enorme hoeveelheid water van Rulantica zakt na sluiting van het zwembad in een soort grote ketel in de kelder. Daar wordt het op temperatuur gehouden en in de morgen weer omhoog gepompt. Zo hoeft het dus niet opnieuw opgestookt te worden.

In Europa-Park wordt ook al bewust met afval omgegaan. Alle warme drankjes komen in een beker waar je borg / statiegeld voor betaalt. In de toekomst hopen ze dit ook met de borden en het bestek te kunnen doen. Op de flesjes wordt uiteraard de gebruikelijke statiegeld geheven.

Het zwembad Rulantica

Europa-Park heeft ook een enorm zwemparadijs, beter bekend als Rulanctica. Je ziet het eigenlijk al bij aankomst liggen. Het zwembad is deels overdekt en deels buiten en moet een Scandinavische wereld voorstellen. Vorig jaar werd het bezocht door 800.000 bezoekers! Rulantica heeft maar liefst 50 waterattracties, waarvan er 30 glijbanen zijn. Verder heeft het twee restaurants en een bar. Je betaalt overigens in het zwembad met je polsbandje. Echt afrekenen doe je pas als je Rulantica verlaat.

Wat mij opviel in en aan het zwemparadijs is, dat er voor jong en oud echt genoeg re doen is. Trølldal is bijvoorbeeld een hele fijne plek voor de kleintjes. En voor de grotere kinderen zijn er meer dan genoeg glijbanen. Onze mini’s waren het meest fan van het golfslagbad. Deze mama iets minder, want de golven zijn echt hoog en komen goede snelheid binnen. Ik voelde me soms een beetje zeeziek. De kinderen vonden het geweldig! Veilig vond ik het wel genoeg, want ik zag voortdurend badmeester langs de kant staan. Onze oudjes twee kinderen waren vooral enthousiast over de stroomversnelling buiten. Mij lieten ze weten dat de linkerbaan sneller zou zijn, dan de rechter. Ik heb er zo mijn twijfels over. Wel ontdekte ik dat ik niet heel flatteus over de drempels in de versnelling heen kom. Misschien iets voor een volgende keer om te oefenen.

Onze persoonlijke hoogtepunten (jong naar oud)

Snorri Touren

Als je wil starten met een rustig ritje, dan vind je in Scandinavië de Snorri wereld. Snorri is een blauwe inktvis, die kenmerkend is voor Europa-Park. Tijdens dit ritje word je meegenomen onder een soort droom onderwaterwereld. Het is soms best een tikkie spannend, want enkele zeemeerminnen worden ineens gemeen. Onze peuter vond dat de eerste keer ontzettend spannend. Gelukkig komen daarna de zingende rotsen en een stukje simulatie achtbaan. Ik denk dat we dit ritje elke dag wel minimaal twee keer gedaan hebben.

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7228210166104083739?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621

Crazy taxi

In het Verenigd Koninkrijk kunnen de kleintjes terecht voor een vliegende bus of de Londense taxi’s. De laatste heb ik samen met de peuter getrotseerd. Het was best een uitdaging. Je wordt behoorlijk van links naar rechts “gegooid”. Als je iets van een zwakke maag hebt, adviseer ik je deze te laten voor wat het is. Anders is het best geinig om met je peuter of kleuter te doen.

Nog meer auto’s

Ergens verderop in het park is er een grotere autobaan. Duur kunnen zowel jonge en oudere kinderen even racen. De grote auto’s zijn toegankelijk voor kinderen vanaf tien jaar. Ze moeten namelijk ook enigszins kunnen sturen en vooral bij het gaspedaal kunnen. Daarnaast zijn de voertuigen voor de ukkies. Kids boven de meter of vier jaar oud mogen daar zelfstandig in. Niet dat er iets fout kan gaan. Anders moet je als ouder meelopen.

Het sprookjesbos

Uiteraard heeft ook Europa-Park een prachtig sprookjesbos waar je de bekende klassiekers kan terugvinden. Het nadeel is alleen dat alles in het Duits of Frans is. Toch kan dat voor de meisjes de pret niet drukken. Ze herkenden de sprookjes en waren nog steeds betoverd door wat ze zagen. Je kan hier ook overigens lekkere broodjes worst halen en Arthur is hier te vinden.

Alpenexpress

De allereerste achtbaan, die de meisjes deden was de Alpenexpress. Volgens de achtjarige is deze erg leuk, omdat die in een kaboutergrot gaat en je een beetje scheef hangt. Hier durfde ze alleen met haar zus in. Er is één stukje in het donker waar je wat harder gaat. Dat was enigszins spannend (aldus manlief). Je kan dit ritje overigens ook doen met een VR bril op om een andere ervaring te genieten.

Tiroler boomstam

De allereerste achtbaan voor de peuter was samen met haar papa in de Tiroler boomstam. Deze mama was wat huiverig voor het idee, maar als de peuter wat in haar hoofd heeft, dan gaat ze ervoor. De spanning was van haar gezicht af te lezen toen ze in de boomstam in hoge snelheid in het water naar beneden “stortte”. Heel enthousiast was ze daarna niet meer over het fenomeen achtbaan. Gelukkig zijn er in Europa-Park nog genoeg andere attracties die net wat minder eng zijn.

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7228160929773538587?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621

Arthur

De echte mustsee en / of must do in Europa-Park is toch echt gewoon Arthur. Terwijl je in de rij staat te wachten, maak je al kennis met Arthur en de Minimoys, hetgeen overigens ook een film is. Drie zelfs! Het wachten is al de moeite waard. Dan kom je binnen op een soort lopende band waar je in een groen karretje (bij gebrek aan een beter woord) stapt. Dan glij je vervolgens een magische wereld in. Het is geen lange rit, maar zo bijzonder om mee te maken. Volgende keer gaan we deze zeker meerdere keren doen.

Can Can

Mijn persoonlijke favoriet was toch stiekem de CanCanCoaster. Als je daar in gaat, moet je er wel even aan denken dat je geen losse spullen bij je hebt. Je gaat eerst een tijd omhoog in je karretje. Rondje na rondje. En dan ineens sjees je door het bruisende Parijse nachtleven naar beneden met hele scherpe bochten. Harder dan je aanvankelijk verwacht. Maar een groot succes voor mama’s als je het mij vraagt. Vooral vanwege het verrassende effect.

Matterhorn-Blitz

De Matterhorn was de eerste achtbaan waar ik in zit. Het is echt een klassieker onder achtbanen. Denk daarbij aan even hard naar beneden en dan daarna in vliegende vaart door allemaal scherpe bochten heen. Het voelde alsof het ritje nog geen minuut in totaal duurde. En toch zwabberde ik op mijn benen daarna. De oudste twee kinderen vonden het geweldig, maar vooral omdat ik er zo waggelend uit kwam.

Nog meer…

Natuurlijk is wat hierboven vermeld staat, maar een klein stukje van het park. Er was nog zoveel meer te doen en ik zou eindeloos door kunnen gaan over wat we allemaal gezien en gedaan hebben. Ook is er nog een onontdekt gedeelte van Europa-Park (denk aan de Silverstar en de Bluefire), omdat zelfs de oudste nog net te klein daar voor was. En manlief blijkbaar niet in zijn eentje durfde te gaan. Ik denk dat we dus nog een keertje terug zullen gaan. Ik was zelf ook enthousiast over het entertainment dat door het park liep. Het was een heerlijke doorbreking van alle snelle ritjes. Waar deze mama vooral blij van werd, is de hoeveelheid toiletten er in Europa-Park zijn. Je hoeft eigenlijk nooit te zoeken als je even wat kwijt moet. En ze zijn oprecht keurig schoon. Wat mij betreft is dat een enorm pluspunt!!! Als je het mij dus vraagt, is Europa-Park honderd procent de moeite waard om met het gezin te bezoeken!

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7228593419185065242?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621

Tip(s) van Flip!

Kinderwagen

Je hoeft eigenlijk geen buggy mee te nemen naar Europa-Park. Deze kan je namelijk huren voor 5 euro per dag. Je moet dan wel even je rijbewijs of ID-kaart als borg inleveren. Dan krijg je een buggy mét cijferslot mee. Geen angst dus dat die gestolen wordt! En het rijdt ook best prima nog.

buggy huren Europa-Park

Treintjes

Om wat sneller door het park te gaan of om een goed overzicht te krijgen, kan je het treintje nemen. Je kan op meerdere plekken in- en uitstappen. Met een kinderwagen is dat wel wat lastiger, want die kan niet mee. Dan kan je beter de EP-Express nemen, want daar kan je wel met wagen en al in. Deze stopt trouwens ook bij de hotels.

App

Er is ook een app van Europa-Park. Daarin vind je niet alleen een plattegrond, maar ook de tijden van de wachtrijen per attractie. Je kan bij meerdere attracties dan een ritje inplannen door je kaartje te scannen. Afhankelijk van de beschikbaarheid hoef je dan dus niet in de rij te staan!

Europa-Park, bedankt en hopelijk tot snel weer!

https://www.tiktok.com/@meervanmir.eu/video/7230849876903365915?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7214943423711151621