Ja hoor, het was mij het weekje wel weer. Ik dacht dat het een rustig jaar zou worden, maar daar is mijn leven niet naar. Nou ja, moet ook niet teveel overdrijven natuurlijk. Maar ik kan je wel eerlijk zeggen dat ik afgelopen dinsdag ongeveer 10 keer ten dode was opgeschreven in mijn gedachte. En waarom? Omdat ik iets gezien had en daarna dokter Google had geraadpleegd.

Ik zag een duidelijke streep

Als je het tussenkopje lees denk je al snel aan een zwangerschaps- of coronatest. Maar nee, geen van deze bekende testjes hebben enige rol in dit artikel. Het gaat hier om een streep op mijn lichaam en meer specifiek op mijn nagel. Op mijn rug en bovenbenen heb ik uiteraard ook mijn strepen, die maar die horen bij mijn moeder zijn. Het was afgelopen dinsdag dus dat ik deze opmerkelijke verschijning constateerde op mijn linker duim. Niet eerder gezien, want er zat al twee weken nagellak op. En daarvoor had ik het echt niet. Ik dacht in eerste instantie dat het iets van lijm residu was, maar de heftige boenpartij veranderde er niets aan. Ook het meerdere malen oliën leek niets uit te maken. De streep bleef zichtbaar. En wat doe je dan? Dan ga je googlen wat het kan zijn.

Melanonychia striata

De verticale streep op mijn nagel kan dus een melanonychia striata zijn. Oftewel een gepigmenteerde verticale streep op de nagel zoals ik dus heb. Het is voor getinte mensen zoals niet gelijk een issue want het schijnt vaker voor te komen. Niet dat ik het ooit eerder heb gehad. Pigment dat zich uitstrekt van het nagelgedeelte naar de nagelriem en de nabijgelegen huid (het zogenaamde teken van Hutchinson) kan ook zorgelijk zijn. Een nagel melanoom (ook wel subunguaal melanoom genoemd) kan wijzen op huidkanker. Het is uiteraard zeer zeldzaam, maar het is vaak helaas ook agressiever dan andere melanomen op het lichaam. En ja, als het op kleine kansen gaat hit ik die wel vaak genoeg medische aandoeningen. Dus je begrijpt wel dat ik mezelf al bijna in de kast zag liggen. Ja, ik ben een beetje een hypochonder zo nu en dan. Negeren doe ik het dan ook weer niet, hoewel ik dol ben op de struisvogeltactiek, dus snel de afspraak bij de dokter ingepland.

Terechte zorgen?

Vanochtend, donderdagochtend, kon ik terecht bij de huisarts. Toen ze zei “ik heb je al een lange tijd niet gezien” voelde ik mij even kerngezond. Dat zijn de woorden die je graag wil horen van de huisarts. Tot ze naar de streep op mijn nagel keek. “Dat hoort daar niet”, zei ze resoluut. Joh! Of het pijn doet? Nee, alleen een beetje geestelijk. Omdat ze het toch maar raar vindt en ze ook van mening is dat je geen risico’s moet nemen als het om strepen op de nagels gaat, wilde ze toch een foto ervan maken en het naar de dermatoloog sturen. Gewoon omdat die dit soort dingen vaker zien en ik haar eerste was met deze mooie streep. Het woord melanoom nam ze heel voorzichtig in de mond, maar daar was ik inmiddels op voorbereid natuurlijk. We denken beiden voor nu dat het niet zo’n vaart zal lopen en het louter een beschadiging of pigment verkleuring is, maar het echt zeker weten doen we pas over een paar dagen. Gelukkig voel ik mij er nu aardig rustig onder en ga ik pas weer paniekeren als de uitslag niet is wat ik wilde horen.

Maar ja, je vraagt je natuurlijk af waarom ik dit deel? Omdat het iedereen kan overkomen en je nooit rare een streep op je nagel moet negeren. Luister naar en ken je lichaam zodat je tijdig actie kan ondernemen.