Als je mij vraagt waar ik aan denk als je Volendam zegt, dan denk ik vooral aan de bekende zangers en zangeressen uit die regio. En natuurlijk ook de klederdracht waarin je op de foto kan gaan. Dat het een vissersdorpje is, zal vast ook niet onbekend zijn. Maar nu we er met het gezin een dagje hebben doorgebracht, is Volendam nog wat meer voor mij geworden. Het is namelijk een geweldige plek om met je kinderen een dag de toerist uit te hangen!!!

Een speurtocht

Gewapend met onze telefoon, een kaart en vol goede moed gingen we op boevenjacht in Volendam. Wattes? Ja, je leest het goed. We zijn een avontuur aangegaan. Bij de fietsverhuur kan je namelijk een speurtocht kaart ophalen. Op deze kaart staan QR codes, die je kan aflezen met je mobiele telefoon. Een YouTube filmpje opent zich dan en daarin word je wat verteld over Volendam en er wordt een opdracht gegeven. Met het voltooien van opdrachten kan je weer de uiteindelijke code ontcijferen. Zo wordt je al speurend door Volendam geleid. De kinderen vonden het geweldig om te doen en hadden bijna alle opdrachten goed gemaakt. Alleen het aantal lampen in een hofje was nogal discutabel, maar dat vonden de mannen van de fietsverhuur zelf ook wel.

gezinsuitje Volendam

Het is leuk om Volendam te leren kennen op deze manier. De wandeling over de dijk was heel bijzonder en ook zeer toeristisch. Persoonlijk vond ik het leuker om de straten erachter te ontdekken. Vooral als er oude foto’s zichtbaar waren. Het enige minpuntje van de speurtocht was dat deze niet geheel kinderwagen of rolstoelvriendelijk was. Mocht je het overwegen te wandelen, houd er dan rekening mee dat je af toe de buggy een trapje op of af tillen moet.

Uitbreiding van de speurtocht

Als je wel fan bent van speurtochten, dan kan je deze uitbreiden door ook de boottocht erbij te doen. Je gaat dan namelijk naar het eiland Marken en daar kan je nog enkele opdrachten voltooien. De tocht duurt nog net geen half uurtje en is een heerlijke onderbreking van al het gewandel. Op het eiland vind je overigens ook zeer leuke eettentjes als je wat minder toeristisch eten wil. Het voelde een beetje als een oase van rust na de dijk van Volendam.

gezinsuitje Volendam

Toerist in eigen land

Wil je nog eens wat nieuws ontdekken in ons kikkerlandje? Een leuk uitje voor het gezin? Dan kan ik je een dagje Volendam zeker aanraden. Verwacht alleen niet BN’ers tegen te komen. Die weten zich goed te verstoppen.

Lees ook: een dagje prehistorisch dorp

gezinsuitje Volendam