Of we een dagje naar Eindhoven wilden afreizen om daar vervolgens even een flink aantal eeuwen terug in de tijd te gaan. In ieder geval naar de periode voordat er geschreven geschiedenis was. Oftewel de prehistorie. Stom genoeg wist ik tot dit uitstapje niet dat dat de betekenis van prehistorie was. Zo zie je maar weer dat je als volwassen persoon ook nog leren kan. Enfin, we brachten dus een dagje door in de oude tijd.

Wat is het preHistorisch Dorp?

In hét openluchtmuseum van Eindhoven en Noord-Brabant beleef je het verleden door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Onderweg ontmoet je historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Luister naar hun spannende verhalen, leer met hen om oude ambachten zelf te doen en verwerf de vaardigheden die de wereld door de jaren heen vooruit hebben geholpen.

preHistorisch Dorp

Toen we er net rondliepen vertelde mijn oudste dat het preHistorisch Dorp haar aan het Archeon deed denken. Maar dan wel leuker! Wist je trouwens dat het dorp in Eindhoven al veertig jaar bestaat en het Archeon sinds 1994? Des te meer reden om naar de meest authentieke versie te gaan. Om daar door verschillende tijdperken heen te wandelen en actief mee te doen. Van voor het eerst schrijven tot steltlopen tot molenwieken tot zwaardvechten tot brood bakken tot vuur maken. Je leest het: genoeg te doen!

Het preHistorisch Dorp is in verschillende tijdperken ingedeeld. Je kan met een gids er doorheen lopen of met auditieve ondersteuning. De mensen in kostuum, die er rond lopen, kunnen ook nog meer over de tijd waarin ze “leven” vertellen.

De smid en de houtbewerker

Als je net voorbij de herberg bent (hamburger en tosti daar zijn zeker een aanrader), kom je bij de werkplaats van de smid. Daar staat een echte smid te werken. Ik dacht aanvankelijk voor de show, maar het tegendeel bleek waar. De beste man was serieus aan het werk en haalt daar zijn inkomen uit. Hij wist er ook veel en leuk over te vertellen. Bijvoorbeeld dat het vuur, voor het metaal dat hij gebruikt, niet meer dan 1200 graden moet zijn. Daarboven en zijn ijzer smelt. Dus de blaasbalg moet niet al te enthousiast gehanteerd worden. De hamers links in de werkplaats zijn een mooi voorbeeld van de werken van de smeden, want deze zijn stuk voor stuk handgemaakt.

preHistorisch Dorp

Achter in het Dorp vind je de houtbewerker. Ik vroeg de beste man naar de officiële benaming van zijn beroep en hij vertelde dat die er niet was. Houtbewerker dekte de lading wel, zei hij. In Nederland is hij overigens de enige persoon die dit werk nog beroepsmatig uitoefent. Hij liet ons zien hoe hij een beetje te werk gaat en met welke prehistorische apparatuur. Wist je dat een beker zo’n drie uur werk is? Je moet dus bijzonder veel geduld hebben.

Lees ook: ons weekendje Coldenhove

De huizen door de tijd heen

Aan de andere kant van de herberg in het preHistorisch Dorp kan je door de tijd heen lopen en bewonderen hoe er in de prehistorie bewoond werd. Wist je dat er een huis met houten dakpannen staat? Dat was een zeer bijzondere ontdekking ooit. Je kan er ook zelf een huis geraamte na bouwen.

preHistorisch Dorp

Of even langs gaan om wat broodmeel te maken en het vervolgens op een vuurtje gaar te roosteren. Bedenk wel dat er vroeger nog geen zout was en het broodje dus erg smakeloos is. Nog iets verder doorlopen, kom je uit op een grasveldje. Het eerste wat opvalt is de heuvel met de paaltjes erom heen. Ja, dat zijn inderdaad graven, maar ook ontmoetingsplaatsen van vroeger. Op het veldje staat ook de oudste woning van het preHistorisch Dorp: de tent. Daar hebben we toch een redelijke tijd vertoefd. We kregen namelijk les in vuur maken! Iets met een spindel en rookhaar en vuurboog.

preHistorisch Dorp

Een aanrader!

Of je nou wil stelten lopen of met je hoofd op het schavot of je wil iets meer leren over de prehistorie. Wat je reden ook is, het preHistorisch Dorp is zeker een aanrader om een dagje naar toe te gaan. Sterker nog, volgens mijn volgers op TikTok is het leuker dan het Archeon. Dat zegt genoeg, toch? Dus plan een bezoekje aan het preHistorisch Dorp nog deze zomer. Je zal er geen spijt van krijgen!

preHistorisch Dorp