Op 1 februari was het zover. De Rotterdamse dierentuin werd helemaal rookvrij. Op die datum verdwenen ook de laatste rookpunten definitief uit de tuin. Zowel voor bezoekers als personeel is het niet langer toegestaan om te roken binnen de poorten.

Als eerste wil ik de Rotterdamse Dierentuin complimenteren met dit besluit. Het is moedig om niet de aanscherping van de overheid wat betreft enige maatregelen voor roken in attractieparken af te wachten en zelf al initiatief te nemen. Vooral ook omdat ze het niet beperkt heeft tot sigaretten, maar ook de vapes en e-sigaretten worden stapje voor stapje verboden.

Een blije moeder

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik ooit als een ketting gerookt heb (zeg je dat zo?), maar niet voor op de barricade sta om andere mensen proberen te overtuigen van hun ongezonde gedrag. Je kan pas stoppen met roken als je er zelf genoeg van hebt en niet omdat anderen vinden dat dat moet. Dat gezegde hebbende, kan ik beslissingen zoals deze van Blijdorp alleen maar aanmoedigen. We hoeven de rokers immers niet te faciliteren in hun ongezonde gewoonte. En ik vind het gewoon oprecht ranzig om in de sigarettenrook van een ander te lopen. Hetzelfde geldt voor de lucht die uit het vapen komt. Daarnaast vind ik nog belangrijker dat mijn kinderen het niet hoeven binnen te krijgen. Dat jij je longen wil asfalteren (even ongenuanceerd gezegd) betekent niet dat onschuldige kinderen met schone longetjes moeten meeroken. Ik hoop dan ook dat andere parken dit gezonde initiatief van Blijdorp spoedig zullen overnemen.

Extra motivatie van Blijdorp

Een gezonder milieu staat altijd hoog op de agenda. Roken paste niet meer in het plaatje van de Rotterdamse dierentuin, die sinds 1 november een nog duurzamere koers vaart. In Nederland belanden jaarlijks honderden miljoenen sigarettenfilters op straat, waar een groot deel van in de natuur terechtkomt. Deze filters bestaan voornamelijk uit celluloseacetaat, een kunststof die afbreekt tot microplastics en wereldwijd een van de grootste bronnen van plasticvervuiling vormt. Diergaarde Blijdorp draagt met het rookverbod haar steentje bij aan het oplossen van dit enorme probleem en steunt de vorming van een Rookvrije Generatie.