Ik ben dol op de wintermaanden vanwege het hoge knusheidsgehalte. Het verbaast me ook absoluut niet dat in september de meeste kinderen geboren worden, want een avondje bij kaarslicht heeft altijd wel iets romantisch. Het zijn ook de dagen dat ik meer boeken lees en puzzeltjes doe. Vraag me niet waarom, maar het is net zoals met vakantie. Dan lees ik ook het ene na het andere boek en probeer ik mijn kruiswoordpuzzels op te lossen. Gelukkig ben ik niet de enige die zo’n gewoonte heeft. Ook Dana en haar dochter houden van de wintermaand december en de kneuterigheid die ze met haar meebrengt. En omdat het vorige keer zo goed bevallen was, ilde Dana’s graag met haar dochter de andere varianten van Denksport Junior proberen:

Als kind puzzelde ik al graag en ik denk dat mijn dochter dezelfde liefde ervoor heeft. Het was dan ook een leuke verrassing toen ons werd gevraagd twee nieuwe Denksport Junior uitgaven te proberen. Dit keer was het de beurt aan “mijn eerste woordzoeker” en “mijn eerste sudoku”. Dochterlief werd gelijk enthousiast bij het zien van de boekjes en ging gelijk aan de slag.

Mijn eerste woordzoeker
Als eerste werd “mijn eerste woordzoeker” geopend. Deze vorm van puzzelen kende ze al. In de variant van Denksport staan echter verschillende soorten woordzoekers. Net wat meer uitdaging dus als je op de normale bent uitgekeken. De andere soorten woordzoeker waren het telraam ( hoevaak komt één woord voor in de puzzel), zoek om een hoek ( de woorden maken één knik in deze puzzel),de doolhofwoordzoeker ( de woorden maken meerdere knikken in deze puzzel) en de verhaalwoordzoeker ( er wordt een verhaal verteld en de dik gedrukte woorden moeten worden gezocht). Bij elke puzzel wordt opnieuw uitgelegd wat de bedoeling is. Dit is voor de kinderen wel prettig, want dan hoeven ze niet elke keer terug te bladeren. De overgebleven letters van elke puzzel vormen een woord. Zo weet je gelijk of je het goed hebt gedaan. 

Mijn eerste sudoku
Deze puzzelvariant is uitgegeven als is een klein compact puzzelblok. Aan de ene kant heel prettig en makkelijk mee te kunnen nemen, maar aan de andere kant voor een kind onhandig om mee te werken. Mijn dochter had nog niet eerder een sudoku puzzel gemaakt of gezien. Het was haar dan ook niet gelijk duidelijk wat de bedoeling was. De uitleg op de eerste pagina was gelukkig wel verhelderend genoegd dat ze gelijk er mee aan de slag kon. Er staan vijf verschillende sudoku puzzels in: de normale 6×6, de normale 9×9, de sudocu symbol ( in deze puzzel zijn de cijfers vervangen door symbolen), de sudoku x ( in deze puzzel moeten de cijfers naast de normale regels van sudoku ook diagonaal kloppen) en de sudoku picto ( in deze puzzel zijn de cijfers vervangen door tekeningen). Mijn dochter van zeven was absoluut enthousiast over deze variant van puzzelen, maar vindt het ook echt nog nog een beetje moeilijk. Ach, ik zie het als een uitdaging!