MRI, wat de afkorting van Magnetic Resonance Imaging is, is een type scan dat tegenwoordig vaak door artsen wordt gebruikt. Het grote voordeel van een MRI-scan is namelijk dat deze stralingsvrij is, het brengt dus geen schade toe aan je lichaam. Dit komt doordat de MRI-scan geen röntgenstraling gebruikt, in plaats daarvan wordt je lichaam gescand met een magnetisch veld en radiofrequentiegolven. Je arts brengt zodoende je lijf in beeld, waardoor diverse ziektes en aandoeningen gevonden kunnen worden. Je doet er dan ook goed aan om een MRI-scan van je lichaam te laten maken. We benoemen hieronder meer voordelen van zo’n total bodyscan. 

Vroege detectie van ziektes en aandoeningen 

Als je een total bodyscan laat maken, doe je dit eigenlijk maar voor één reden: het vinden van ziektes en aandoeningen. Mogelijk is er uit je DNA-onderzoek gekomen dat je vatbaar bent voor bepaalde klachten, je kunt dan met een MRI-scan checken of ze daadwerkelijk al begonnen zijn. Hierdoor kun je voorkomen dat je in de toekomst nog veel meer last krijgt van de ziektes of aandoeningen. Een bodyscan kan zodoende zelfs je leven redden! 

Stralingsvrij en veilig

We noemden in de introductie al dat een MRI-scan volledig stralingsvrij is. Hierdoor is dit onderzoek dus volledig veilig, wat niet per se het geval is als je lichaam onderzocht wordt met een CT-scan. Je wordt dan namelijk blootgesteld aan veel straling, wat schade kan aanrichten in je lijf. Bij een total bodyscan heb je dit helemaal niet, je kunt dan ook dagelijks meerdere MRI-scans laten doen. 

Lees ook: de uitslag

Gefocust op een bepaald gebied

Je hoeft niet beslist een MRI-scan van je volledige lichaam te laten maken. Dit type onderzoek kan namelijk op een specifiek gebied gedaan worden. Dit komt doordat MRI het vermogen heeft om de weefselstructuur te differentiëren. Dit zorgt ervoor dat zo’n scan erg nauwkeurig is, ook als het onderzoek gedaan wordt op een bepaald stukje van je lijf. Je kunt hierbij denken aan je hersenen, maar er kan ook een MRI-scan van bijvoorbeeld je knie gemaakt worden.

Duurt niet al te lang

Tegenwoordig hoeft een MRI-bodyscan niet per se heel lang te duren. Bij de oudere modellen duurde dit onderzoek al snel ongeveer twee uur, maar vandaag de dag zijn de apparaten gelukkig een stuk sneller. Voor je het weet is je total bodyscan dus klaar en krijg je de resultaten van het onderzoek!