Onze peuter zit nu in een dierenfase. Ze heeft als spelletje, dat ze elke avond als een ander dier naar boven wil gaan als ze naar bed moet. Soms grommend als een leeuw en soms een hongerige vleermuis. Wel ondersteboven hangend bij papa dan. Ik weet het, hoe komt ze er op? Geen idee overigens wat voor een geluid een vleermuis maakt. Gelukkig kent ze genoeg andere geluiden. Wist je trouwens wat de 10 meest populaire dierengeluiden zijn voor kinderen om na te doen? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

  1. Hond – Het blaffen van een hond is een van de eerste geluiden die kinderen leren en graag nadoen. Ze vinden het ook leuk om te ‘woef-woef’ te zeggen en te doen alsof ze met hun tong uit hun mond kwispelen.
  2. Kat – Het spinnen en miauwen van een kat zijn ook geluiden die kinderen vaak nadoen. Ze vinden het leuk om hun handen te gebruiken om ‘klauwen’ te maken en te doen alsof ze spinnen.
  3. Koe – Het loeien van een koe is een ander populair geluid. Kinderen zeggen vaak ‘boe’ en vinden het leuk om te doen alsof ze grote koeien zijn die in de wei grazen.
  4. Leeuw – Het gebrul van een leeuw is spannend voor kinderen. Ze doen graag hun mond wijd open en brullen als een koning van de jungle.
  5. Eend – Het ‘kwak-kwak’ van een eend is een ander geluid dat kinderen graag nadoen, vooral als ze in bad zijn of met water spelen.
  6. Vogel – Het getjilp en gezang van vogels is iets wat kinderen graag nadoen, vooral in de ochtend of tijdens uitstapjes in de natuur.
  7. Slang – Het sissen van een slang kan ook intrigerend zijn voor kinderen. Ze vinden het leuk om hun tong uit te steken en te sissen als een slang.
  8. Paard – Het gehinnik en geklap van een paard zijn ook geluiden die kinderen leuk vinden. Ze doen vaak alsof ze op een paard rijden en maken daarbij de bijbehorende geluiden.

Waarom is het goed om dieren na te doen?

Het nadoen van dieren door kinderen is een fascinerende en speelse manier om de wereld om hen heen te verkennen. Wanneer kinderen dieren nabootsen, oefenen ze hun motorische vaardigheden. Of het nu gaat om huppelen als een konijn, sluipen als een tijger of fladderen als een vogel, deze bewegingen dragen bij aan de ontwikkeling van hun coördinatie en lichaamsbewustzijn. Bovendien biedt het nadoen van dieren een geweldige kans voor kinderen om hun creatieve expressie te stimuleren. Door in de huid van verschillende dieren te kruipen, gebruiken ze hun verbeeldingskracht, wat helpt om hun creatieve denkvermogen te verbreden.

Daarnaast bevordert het natuurlijk ook hun luistervaardigheden en taalontwikkeling. Als kinderen bijvoorbeeld het geluid van een dier horen en vervolgens proberen dat geluid na te doen, leren ze nieuwe klanken en woorden te associëren met specifieke dieren. Deze activiteit kan ook hun sociaal-emotionele ontwikkeling ondersteunen. Door de gedragingen en emoties van dieren na te bootsen, kunnen kinderen hun eigen gevoelens en die van anderen beter begrijpen en uitdrukken. Tenslotte is het nadoen van dieren gewoon leuk en kan het kinderen een gevoel van vreugde en voldoening geven, wat hun zelfvertrouwen ten goede komt.

De lol van dierengeluiden boeken

Kinderboeken met dierengeluiden vormen een unieke combinatie van leesplezier en sensorische stimulatie die gunstig is voor de ontwikkeling van een kind. Ze bieden niet alleen een boeiend verhaal, maar brengen ook de fascinerende wereld van dieren en hun geluiden dichter bij jonge lezers. Terwijl kinderen naar de geluiden luisteren, worden hun auditieve vaardigheden aangescherpt en leren ze associaties te maken tussen het geluid en het bijbehorende dier. Dit bevordert het geheugen en het begrijpend lezen. Bovendien kunnen deze boeken ouders en kinderen helpen bij het opbouwen van een rijkere woordenschat rond dieren en hun kenmerken. Naast de educatieve waarde is er natuurlijk ook het plezier. De verrassing van het horen van een dierengeluid kan de nieuwsgierigheid van een kind prikkelen en voor veel gelach zorgen. Het is een interactieve leeservaring die verder gaat dan alleen woorden op een pagina; het is een avontuur dat zowel de oren als de geest betrekt.

Jungle dierengeluidenboek met 22 geluiden

Jungle Geluiden

Omdat mijn jongste zo dol is op dierengeluiden, wilde ik haar blij maken met een boek vol geluiden van haar favoriete wezens. Met maar liefst 22 dieren uit de jungle om te ontdekken hadden we samen de grootste lol. Elke bladzijde van het enorme prentenboek bevat een viertal of vijftal dieren om te zoeken. Heb je ze gevonden op het plaatje? Dan kan je daarna vervolgens het knopje met hetzelfde plaatje rechts vinden om te horen welk geluid de dier maakt. Soms is het het natuurlijke oergeluid van het dier. Soms is het wat je hoort als het eet. Lekker smakkend en knagend op de blaadjes. De peuter was natuurlijk vooral enthousiast over de leeuw en de tijger. Die maken de mooiste brul geluiden. Verder vond ze het heel erg leuk om anderen te laten raden welk dier hoorde bij het geluid dat ze afspeelde.

Het boek 22 jungle geluiden van Rebo publishers is een mooi prentenboek waar je je prima met je kind mee vermaken kan. Samen spelenderwijs alle dieren en de geluiden ontdekken. De bladzijden zijn van goed dik karton gemaakt en de tekeningen zijn zeker de moeite waard. Verder oogt en voelt het als een prima boek voor enthousiaste peuters. Kortom, een leuk cadeau voor een verjaardag of voor de feestdagen.

Ik heb dit nieuwe boek nog niet online gevonden, dus kan je alleen verblijden met het vorige model.