Er is iets opvallends aan de hand in Nederland. We duiken steeds meer de keuken in, en willen steeds meer de tijd nemen om nieuwe gerechten te ontdekken, of met nieuwe ingrediënten te werken. Lekker bbq vlees marineren etc. Staat de typisch Hollandse keuken nu niet direct bekend als verfijnd of iets waar je heel uitgebreid de tijd voor hoeft te nemen, kijken we tegenwoordig niet zo raar meer op van een bereidingstijd van meer dan een uur. Zelfs met bbq vlees!

Niet voor iedere dag, nee, op doordeweekse werkdagen kiezen we nog steeds graag voor makkelijk en snel. Maar in het weekend of bij speciale gelegenheden, nemen we steeds vaker uitgebreid de tijd om iets bijzonders te bereiden. Dat kan binnen, maar nog veel vaker doen we dat buiten. Want ja, Nederland begint meer en meer een echte BBQ-cultuur te krijgen met echt BBQ vlees.

We houden van afwisseling en uitdaging in BBQ vlees

We beginnen het in Nederland steeds meer te waarderen om wat extra aandacht aan het BBQ vlees te geven. Nederlanders zijn dan ook bereid om meer te investeren in een goede, geavanceerde BBQ. En daar hoort natuurlijk ook bijzonder vlees bij. Doordat we op dit soort barbecues de temperatuur goed kunnen regeluren, zijn bijvoorbeeld spareribs steeds makkelijker en vooral beter te bereiden; ze kunnen langzaam garen op precies de juiste temperatuur. Maar ook vlees dat snel klaar is, zoals een entrecote, bereiden we graag op de barbecue, doordat de vlammen er zo’n lekkere smaak aan geven. 

Lees ook: het verschil tussen houtskool en briketten

We zijn meer en meer een echt BBQ-land aan het worden, waar je volop receptenboeken voor deze manier van vlees bereiden kunt vinden, en waar slagers meer en meer BBQ vlees aanbieden dat bij uitstek geschikt is voor de BBQ. Als het even kan gebruiken we hem de hele zomer door, en zelfs nog wel wat langer, meerdere keren per week. Soms uitgebreid, om de hele avond te tafelen, maar steeds vaker ook even snel, om op een doordeweekse avond het vlees net wat lekkerder te kunnen bereiden. Precies zoals dat in veel warmere landen ook al jarenlang het geval is.

BBQ vlees

Wat valt je op?

Er zijn al talloze landen waar het barbecueën niet weg valt te denken uit het dagelijks leven. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, en dan vooral de wat meer zuidelijke staten. Maar ook in Latijns-en-Zuid-Amerika speelt de BBQ een prominente rol. En wat dacht je van Australië? Ook hier wordt de BBQ heel regelmatig gebruikt om de maaltijden te bereiden.

Wat valt je op aan al deze landen? Ze liggen buiten Europa, om te beginnen, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Nee, het zijn allemaal landen of streken met lange, warme zomers. Waarbij het gemakkelijk is om buiten te eten. Misschien is het toeval, maar sinds we ook in Nederland steeds vaker te maken krijgen met van die lange zomerse perioden, is ook hier het barbecueën nog populairder geworden (ook in de winter).

Waren we nog niet zo lang geleden tevreden met een simpele BBQ die we gewoon in de schuur bewaarden en waarop we niet veel meer konden dan vlees roosteren, zie je nu in menig tuin permanent een veel meer geavanceerde BBQ staan. Complete buitenkeukens duiken steeds vaker op! En die staan er natuurlijk niet alleen voor de sier, we gebruiken hem ook steeds vaker. Kom maar op met die warme zomers en diverse BBQ vlees!

Afbeeldingen: Shutterstock