Het realiseren van je droomachtertuin hoeft je geen duizenden dollars te kosten. Met een paar eenvoudige ideeën voor de achtertuin kun je een buitenruimte hebben die comfortabel is, er geweldig uitziet en perfect is om te entertainen. Leer hoe je je achtertuin prachtig kunt renoveren met behulp van deze goedkope achtertuinideeën.

Creëer een ruimte voor ontspanning

Een dek of terras creëert een toegewijde ruimte voor entertainment in je achtertuin. Bovendien zitten buitenmeubels gemakkelijker op een harde, vlakke ondergrond. Het professioneel laten installeren van een dek of terras kan snel je budget opeten. Het bouwen van een doe-het-zelf dek of terras kan geld besparen, terwijl je toch prachtige resultaten creëert.

 • Bouw een zwevend of vrijstaand dek in plaats van een verhoogd dek. Verhoogde dekken vereisen meer gevorderde timmerwerkvaardigheden en zijn meestal duurder en tijdrovender om te bouwen. Een zwevend dek rust vrij op de grond en is niet bevestigd aan je huis, dus je kunt gemakkelijk reparaties uitvoeren en geld besparen op het bouwen van ingewikkelde constructies. Bovendien heb je de vrijheid om een zwevend dek overal te plaatsen waar je wilt in je tuin. 
 • Bouw een betonnen bestratings- of bakstenen terras. Het leggen van stenen of bakstenen door jezelf is gemakkelijker dan het klinkt. Creëer unieke patronen en vormen voor een terras dat helemaal jouw eigen ontwerp is.
 • Bouw een blotevoetenpatio: Leg een rooster van stenen met ongeveer één inch ruimte tussen elk stuk. Vul de ruimtes met een zachte bodembedekker zoals mos. 
 • Creëer een grindterras: Maak een stuk gras in je tuin vrij met behulp van een cultivator, leg dan landschapsdoek neer en vul de ruimte met grind. Dit is een van de meest betaalbare opties voor een terras, vooral wanneer je grote achtertuinideeën hebt met een beperkt budget. Een bonus is dat grind weinig tot geen onderhoud vereist.

Voeg paddestoelen toe

Geef je achtertuin een sprookjesachtige uitstraling met deze padideeën. Paden zijn een goedkope manier om grote achtertuinen te segmenteren, maar ze kunnen net zo charmant zijn als accenten voor tuinbedden en kleinere tuinen.

 • Gebruik dezelfde techniek voor blotevoetenpatio’s voor paden als je een gemakkelijke, overwoekerde en natuurlijke uitstraling wilt. Plaats stenen met tussenruimtes en vul de ruimte tussen met het gras van je tuin of met een andere bodembedekker. 
 • Gebruik onder druk behandeld en afgedicht hout om houten plankpaden te maken. 
 • Maak eenvoudige grindpaden: Als je problemen hebt met overstromingen in je tuin, kunnen grindpaden helpen door het verzamelen en doorlaten van regenwater mogelijk te maken. Om te voorkomen dat onkruid en gras tussen het grind groeien, leg je landschapsdoek neer voordat je het grind legt.

Bouw een prieel

Bescherm je buitenzitplaats of eetgedeelte met een prieel. Je kunt een prieel bouwen van ruwe materialen of een betaalbaar prieelkit vinden. Prieëlen bieden verticale ruimte om klimplanten te laten groeien of om te decoreren met lichten. Kies indien gewenst uit andere schaduwstructuren die beter bij je ruimte passen, zoals luifels en terrasoverkapping.

DIY harde landschapsarchitectuur

 • Breek je achtertuin op en benadruk bepaalde ruimtes door een kleine keerwand te bouwen. Bouw een keerwand van gestapelde stenen, betonblokken of onder druk behandeld hout.
 • Voeg tuinbedranding toe: Maak je eigen aangepaste rand van steen of hout of koop goedkope plastic of rubberen randen. 
 • Recycle stenen van andere projecten om tuinbedranding, muren, stapstenen en andere DIY-harde landschapsarchitectuurideeën te maken.
 • Integreer bodembedekkers en vetplanten rondom de harde landschapsarchitectuur voor een zachte, natuurlijke uitstraling.

FAQ: Montage veranda

Voeg comfortabele zitplaatsen toe

Als je ideeën nodig hebt die je helpen meer van je achtertuin te genieten, probeer dan comfortabele zitplaatsen toe te voegen. Maak je tuin perfect om te loungen, zodat je meer tijd buiten doorbrengt.

 • Voeg een hangmat toe: Als je twee bomen dicht bij elkaar hebt, hang dan de hangmat tussen hen in. Als je geen twee bomen hebt, worden veel hangmatten geleverd met een standaard. Je kunt ook je eigen DIY-hangmatstandaard maken.
 • Laat je buitenmeubels opvallen door kleurrijke kussens en zitkussens toe te voegen. • Snuffel door ongelijksoortige stoelen en werk ze bij.
 • Bouw een buitenbank met behulp van betonnen blokken. Leg een schuimzitkussen en een assortiment kussens erop. 
 • Creëer een schaduwrijke plek om te zitten door een doe-het-zelf-boombank te bouwen die om de stam van een achtertuinboom loopt.
 • Bouw een DIY-porchschommel of boomschommel. Zoek alternatief in tweedehandswinkels naar een veranda- of boomschommel om op te knappen.
 • Adirondack-stoelen en strandstoelen zijn betaalbare en onderhoudsarme zitopties voor kleinere achtertuinen. Naast buitenzitplaatsen, overweeg om een buiten eetgedeelte toe te voegen, zodat je kunt entertainen.
 • Bouw je eigen tafel of bar met hout, betonblokken, hergebruikte materialen of een combinatie van materialen.
 • Bistrosets zijn een geweldige optie wanneer je een complete set buitenmeubels wilt voor een lagere prijs dan wanneer je alle stukken afzonderlijk had gekocht.
 • Vind en werk buiten tafels en stoelen opnieuw af bij een tweedehandswinkel.
 • Hergebruik oude binnenmeubels door ze op te knappen en weerbestendig te maken voordat je ze naar buiten verplaatst.

Word georganiseerd

Je weet het waarschijnlijk: je wilt het leefplezier van je huis naar je terras en tuin vertalen. Een naadloze overgang tussen huis en tuin, waar je het gevoel hebt in huis te zijn en tegelijkertijd van de tuin te kunnen genieten. Harmonie tussen huis en tuin is het belangrijkste. En niet alleen in de zomer of winter, nee, gedurende alle seizoenen van het jaar! Hier blinkt een tuinkamer uit.

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime