Start je de dag graag met een heerlijke espresso? Of geef je de voorkeur aan een koffiespecialiteit met melk? De mogelijkheden op het gebied van koffie zijn eindeloos. Je kunt uit veel koffievarianten kiezen, evenals uit meerdere soorten koffiemachines. Heb je nu een koffiemachine in je keuken staan waar je echt blij mee bent? Dan wil je hier uiteraard zo lang mogelijk van genieten. Dat doe je met de onderstaande tips.

Gebruik de beste koffie

Wil je zo lang mogelijk van je koffiemachine genieten? Dan heb je goede koffie nodig. Dit kunnen koffiecups, koffiebonen of filterkoffie zijn. Welke koffie je nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van de machine waar je gebruik van maakt.

Met name bij een koffiemachine met bonen is dit een belangrijke tip. Kwalitatieve bonen laten namelijk weinig tot geen olieachtige resten achter in de machine. Bij bonen van mindere kwaliteit bestaat die kans wel. Deze olieachtige resten kunnen onder meer voor verstoppingen in de koffiemachine zorgen.

Gebruik een waterontharder

Om koffie te zetten, heb je twee dingen nodig: koffie en water van goede kwaliteit. In dit geval betekent dat zacht water. Daarvoor komen waterontharders goed van pas. Met een waterontharder worden kalkdeeltjes uit het water gefilterd, waardoor er minder kalkdeeltjes in de machine terechtkomen.

Dat uit zich onder meer in de lekkere smaak van de koffie. Een ander waterontharder voordeel is de verlengde levensduur van de machine. Zolang er geen kalk vormt in de machine, geniet je dus nog langer van je fijne koffiemachine.

Onderhoud de machine met regelmaat

Je moet je koffiemachine regelmatig onderhouden. Wat de juiste onderhoudsfrequentie is, hangt af van het soort machine en de gebruiksfrequentie.

Heb je een moderne koffiemachine? Dan geeft de koffiemachine zelf aan wanneer er onderhoud uitgevoerd moet worden. Bij veel machines hoef je daar ook alleen maar een paar aangegeven handelingen voor uit te voeren. Een kind kan de was doen. Heb je een oudere koffiemachine? Dan is het belangrijk om zelf in de gaten te houden wanneer je koffiemachine onderhoud nodig heeft. 

Verplaats de koffiemachine niet zomaar

Het is belangrijk om te weten dat je een koffiemachine beter niet kunt verplaatsen als deze aanstaat of bezig is met het zetten van koffie. Door de koffiemachine te verplaatsen terwijl de machine in bedrijf is, kan dat voor schade aan interne onderdelen zorgen. Het lastige hiervan is dat je deze onderdelen niet ziet. Je ziet de schade dus niet ontstaan, maar je merkt dit na korte (of enige) tijd wel. 

Meestal dat de koffiemachine minder goed zijn werk doet. Denk hierbij aan het malen van koffiebonen.  Verplaats daarom nooit zomaar je koffiemachine, met name niet als de machine nog aanstaat.

Investeer in de juiste accessoires

Met bovenstaande tips geniet je zo lang mogelijk van je koffiemachine. Om nog meer van je kopjes koffie te genieten, is het verstandig om ook in de juiste accessoires te investeren. Denk hierbij aan de juiste koffiekopjes, een goede melkopschuimer en andere barista tools. Geniet optimaal van je lekkere koffie!

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime