“Hoeveel zonnepanelen voor 9 kw? “Kan ik met 8 zonnepanelen mijn elektriciteitsrekening verlagen? Dat zijn de soort vragen die mensen beantwoord willen zien. Maar laten we kijkennaar het verschil tussen twee eenheden om te weten voordat je jouw project start.

Watt of Watt-piek: ontdek het verschil

Watt (afgekort W) en Watt-peak (afgekort Wp), het lijkt op elkaar. Deze twee eenheden duiden echter niet hetzelfde aan:

  • De Watt wordt gebruikt om het vermogen van een elektrisch apparaat te meten
  • De Watt-piek wordt gebruikt om het maximale vermogen van de zonnepanelen onder optimale omstandigheden te berekenen. Vergeet niet dat deze omstandigheden overeenkomen met die van een zomerdag.

Concreet betekent dit dat het effectieve vermogen van een zonnepaneel vaak lager is dan het piekvermogen.

In ons land wordt geschat dat het effectieve vermogen van een zonnepaneel zelden hoger is dan 80% van het piekvermogen. Dus als je een zonne-energiecentrale van 9.000 Wp (of 9 kWp, dat is hetzelfde) installeert, dan zal het effectieve vermogen rond de 7.200 Wp liggen.

Vermogen van zonnepanelen in 2023

Tegenwoordig hebben de meeste zonnepanelen op de markt een vermogen van 375 Wp. Sommige fabrikanten bieden zelfs krachtigere panelen aan. Kijk voor meer informatie op www.veranderstroom.nl.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij SunPower. Dit Amerikaanse merk (een van de meest erkende ter wereld) biedt inderdaad een module aan die 420 Wp bereikt. Er zijn nog krachtigere modules. Maar ze zijn nog niet op de markt (of niet erg wijdverspreid).

Hier is een idee van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om een ​​totaal vermogen van 9 kWp te bereiken, afhankelijk van het unitvermogen van de modules:

Eenheid vermogen per paneel Aantal te installeren panelen Totaal vermogen van de zonne-installatie

375 Wp 24 9 kWp

420 Wp 22 9,24 kWp

Meet het benodigde dakoppervlak.

Hoe groot is een zonnepaneel?

We hebben gezien dat niet alle zonnepanelen even krachtig zijn. Nou, het is hetzelfde voor de maat: sommige zijn groter dan andere. In feite bestaat een zonnepaneel uit fotovoltaïsche cellen.

Deze achthoekige onderdelen meten circa 160 x 160 mm en zetten zonnestraling om in elektriciteit. Overigens zijn het ook de cellen die het vermogen van een zonnepaneel bepalen. Men zou dus kunnen denken dat hoe meer fotovoltaïsche cellen een zonnepaneel heeft, hoe krachtiger het is.

In werkelijkheid moet ook rekening worden gehouden met celtechnologie. Hoe geavanceerder die is, hoe hoger het vermogen dat een cel levert. Bij een gelijk oppervlak zullen dus minder fotovoltaïsche cellen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid elektriciteit te produceren.

Hoeveel bespaar je?

Om het exacte bedrag van je besparing te berekenen, is het noodzakelijk om de productie van uw fotovoltaïsche installatie te kennen. Maar dit hangt van veel criteria af:

  • De oriëntatie en helling van jouw dak
  • De aanwezigheid van tijdelijke of permanente schaduw
  • De aard van de bedrading
  • De afstand tussen de panelen en de omvormer

Ga voor nauwkeurige berekening naar veranderstroom.