Het is weer bijna winter. Dit betekent koude, natte dagen en nachten waarin de temperatuur terugloopt tot onder het vriespunt. Dan is er toch niets fijner om `s avonds lekker warm in bed te liggen terwijl het buiten vriest dat het kraakt. Dit geldt natuurlijk voor jou, maar ook voor je kindje. Hoe hou je je kind eigenlijk warm gedurende koude nachten anders dan met een verwarmende deken? In dit artikel geef ik je een aantal tips.

Verwarming

Als het buiten koud is, is het aanlokkelijk om even snel de verwarming een standje hoger te zetten in de slaapkamers. Toch is dit niet zo`n goed idee. In een te warme kamer zul je eerder beginnen met zweten, waardoor je onrustiger slaapt. Ook zorgt een hogere temperatuur voor een droge lucht, die weer zorgt voor ongemak aan je ogen en mond. Het beste kun je de verwarming instellen op 18 graden.

Een goed kinderdekbed

De beste methode om je kind lekker warm te houden gedurende de nacht is een warm kinderdekbed. Voor kinderen onder de twee jaar wordt aangeraden ze in een slaapzak of onder een deken met laken te laten slapen, maar kinderen vanaf twee jaar kunnen makkelijk onder een dekbed slapen. Maar welke past nu het beste bij je kindje? Er zijn kinderdekbedden in verschillende maten en ook van verschillend materiaal. Zo zijn er dekbedden beschikbaar voor ledikanten, peuterbedden en eenpersoonsbedden. Qua materiaal is er de keuze uit katoen en synthetisch. 
Katoen is een goed ademend, stevig materiaal met een lange levensduur. Een synthetisch dekbed is een artificieel product. Het voordeel hiervan is dat het goed isoleert en van lichtgewicht is. Beide vullingen zijn wasbaar en antiallergisch; ideaal als je kindje allergiegevoelig is. 
Dan is er ook nog de keuze voor een 4-seizoenen kinderdekbed: dit zijn twee los bruikbare dekbedden. Een zomer- en een winterdekbed. Ze zijn aan elkaar te knopen en zorgt dat jouw kindje heerlijk warm kan slapen tijdens koude winternachten.

Extra warmte

Er zijn ook nog een heleboel andere manieren om je peuter extra warmte te geven. Zo hoort er bij een kinderdekbed een dekbedovertrek. In de zomer gebruik je meestal katoen omdat het ademend is, maar in de winter zou je eens kunnen nadenken over een flanellen dekbedovertrek; een heerlijk warme en donzige stof die net wat meer warmte geeft dan katoen. Of een extra fleecedekentje dat je over het bed legt.

Warme pyjama

Voorkom dat het lichaam van je kindje te veel afkoelt gedurende koude nachten. De voeten, die het meest verwijderd zijn van het hart en hersenen, zullen het eerst afkoelen. Houdt daarom het lichaam op temperatuur door een fijne warme pyjama aan te trekken. Toch nog koude voeten in bed? Dat is heel makkelijk op te lossen door sokken aan te trekken. Je voeten worden snel warm en blijven dit ook. 

Zo zie je maar weer dat het eigenlijk niet zo heel moeilijk is om je kindje warm te houden tijdens de winter: een lekker warme pyjama en een goed dekbed zullen zorgen dat je kind heerlijk warm zal slapen!