Het einde van het jaar komt steeds meer in zicht. De tijd om nog de laatste dingen te regelen wordt dus ook steeds korter. Ik heb al vaker laten doorschemeren hoe belangrijk het is om eens naar al je lopende verzekeringen en abonnementen te kijken om te zien wat je niet meer nodig hebt en dus uiteindelijk geld te besparen.  Het is gewoon zonde om het niet te doen!

Waarom betalen voor wat je niet gebruikt?

Vandaag help ik je een handje op weg met een zorgverzekering en dan wel die van FBTO. Misschien herinner je deze nog wel van de reclame met Monique van der Ven van jaren geleden. Zij bladerde door een tijdschrift en scheurde er bladzijdes uit. Aan die had ze namelijk geen behoefte en daar wilde ze ook niet voor betalen. Want immers werkte dat ook zo bij haar zorgverzekeraar FBTO.  En het is juist dat waar FBTO inderdaad bekend om staat en na al die jaren nog steeds hanteert. Het zijn modules die je aan het eind van het jaar zelf aan en uit kunt zetten, waardoor je dus niet voor iets betaalt dat je dat jaar niet gaat gebruiken. Daar zouden meer bedrijven aan moeten doen!

Als je niet goed op let betaal je meer

Natuurlijk is het heel fijn om niet meer te betalen dan je zou moeten, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden als het om het afsluiten van een zorgverzekering gaat. Zo kun je bijvoorbeeld al kiezen tussen een natura of restitutiepolis. Wattes? De wijze van uitbetaling zou je denken en uiteindelijk is dat ook zo. Maar in beginsel zit het verschil louter in de keuzevrijheid van de zorgaanbieder. Bij een restitutiepolis mag je overal zorg afnemen en bij een natura polis ben je beperkt tot ziekenhuizen waar een afspraak mee is gemaakt door de zorgverzekeraar. Dit zijn dingen waar je van te voren echt niet bij stil staat, maar wel zou moeten. Wij kwamen er bijvoorbeeld achter dat onze verzekeraar afspraken had met bepaalde opticiens, maar niet die van ons. Het brilletje van onze jongste werd dus maar deels vergoed en de resterende €200 moest uit eigen zak komen.  Een dure les dus, maar voor komend jaar is dat wel al goed geregeld.

Ga je voor de restitutiepolis, dan wordt 100% van de zorgkosten vergoed, bij welke zorgaanbieder dan ook. Dit geldt uiteraard wel alleen voor de zorg die uit de basisverzekering komt. Bij de restitutiepolis betaal je wel een iets hoger maandbedrag.

Het eigen risico doet pijn aan mijn rekening

Ik vind het sowieso altijd erg onplezierig als er onverwacht een flinke hap uit je rekening genomen wordt. Meestal is dat als er een rekening van het ziekenhuis binnen is gekomen en mijn eigen risico ingehouden wordt. Dan verdwijnt er ineens een paar honderd euro van mijn rekening. Iets waar ik op dat moment geen rekening mee gehouden had. Dat kan ook niet, want ziekenhuizen facturen wanneer het ze uit komt. Uiterst vervelend.

Gelukkig kuan je tegenwoordig het eigen risico bij sommige verzekeraars ook in termijnen betalen. Als je zorg nodig hebt gehad en daarbij gebruik hebt gemaakt van je eigen risico, kan je deze rekening gespreid betalen. Zo hoef je dus nooit je eigen risico in één keer af te dragen. En weet je wat nou grappig is? Als je bij FBTO een verhoogd eigen risico van €500 neemt, kun je deze niet alleen in termijnen betalen, maar krijg je nog korting op je maandelijkse premie ook. Dat maakt het wel een stuk interessanter toch?

Check, check, dubbel check

Hoe dan ook, ik zeg het elk jaar gewoon weer opnieuw: loop je verzekeringen en abonnementen na. Het is echt de moeite waard om alles te bekijken en dingen gewoon aan te passen. Jij bent toch ook niet exact hetzelfde als vorig jaar? Waarom dan je lopende lasten wel? Even checken dus! Succes ermee!!!

De afbeeldingen komen van Shutterstock