Het was ergens vorig jaar en het was één van de eerste dagen dat de zon scheen. Heel Nederland ging massaal aan de barbecue. Manlief en ik waren een weekendje weg met vrienden. Althans, hij was al weg en ik zou iets later aansluiten. Net voordat ik de auto instapte kreeg ik een appje met het verzoek briketten mee te nemen, omdat ook wij zouden barbecuen. Dus nam ik van het tankstation wat zakken houtskool mee. Dat is toch hetzelfde? Nou, blijkbaar niet. Ik werd hard uitgelachen en men is zelf nog even naar de supermarkt gegaan. Tijd dus voor een les, want ik ben vast niet de enige die het verschil tussen houtskool of briketten totaal niet kende.

Wat doet houtskool

Houtskool is eigenlijk gewoon een soort van verkoolde houtblokken. Helemaal normaal dus. Het brandt wel sneller en harder dan regulier hout. Het kan hoge temperaturen in zeer korte tijd bereiken. Als je weinig geduld hebt, is dit prima om mee te barbecuen. Het nadeel is dat het ook wel snel opgebrand is. Je kan er niet een avondje mee door gaan, tenzij je genoeg zakken op voorraad hebt. En als je een open barbecue hebt,. schijnt dit sowieso wel de beste optie te zijn.

Briketten

De verwarring zit hem in het feit dat meestal de houtskoolbriketten verkocht worden. En al helemaal omdat briketten eigenlijk de restantjes van houtskool zijn. Volg je het nog? Zoals verwacht worden briketten minders snel warm dan het normale houtskool, maar gaan ze wel weer langer mee. Als je dus lapjes vlees langer wil grillen, is dit meer de voor de hand liggende keuze. Tenzij je weer een open barbecue hebt uiteraard. Dan moet je gewoon heel veel houtskool inslaan.

Er is tegenwoordig ook een duurzame versie van briketten, namelijk de kokosvariant. Deze kan je nog net wat warmer opstoken dan de houtskool variant en ze vatten minder snel vlam als er vet op druipt. Verder laten ze ook minder as achter. Ze zijn wel iets duurder, maar je schijnt er minder van nodig te hebben voor een gemiddelde barbecue. Het klinkt in ieder geval intrigeren.

Houtskool of briketten?

De keuze is dus van meerdere factoren afhankelijk.
Wil je snel aan tafel? – houtskool
Heb je een open bbq? – houtskool
Wil je lang vlees grillen? – briketten (ook al heb je een open bbq)
Heb je een gesloten bbq? – briketten
Wil je minder vlammen? – briketten
Wil je hoge temperaturen? – houtskool
Wil je lang genieten van de warmte? – briketten

Natuurlijk kan je ook beide gebruiken voor de finishing touch. In ieder geval weet je nu wel wat het exacte verschil is tussen houtskool en briketten. Ik wens je dus alvast veel barbecueplezier!

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock