Je weet het maar al te goed. Met de stijgende brandstofprijzen en de kosten van auto-onderhoud is autorijden een flinke uitgave geworden. Toch zijn er tal van slimme manieren om elke rit een stukje voordeliger te maken. Het beste van alles? Je hoeft dan niet direct grote investeringen te doen. Of je nu dagelijks naar je werk rijdt. Of alleen in het weekend de auto pakt. Met een paar eenvoudige tips kun je aanzienlijk besparen op je autokosten. Kom je daar maar al te graag wat meer over te weten? We hebben in deze blog een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Let goed op de manier hoe je rijdt 

Je rijstijl heeft een enorme invloed op het brandstofverbruik van je auto. Ga je vaak hard optrekken en abrupt remmen? Deze acties verbruiken bijvoorbeeld veel meer brandstof dan rustig en gelijkmatig rijden. Probeer soepel op te trekken. En gebruik de motorrem in plaats van op het laatste moment te remmen. Daarnaast kun je op de snelweg besparen door gebruik te maken van cruise control. Op deze manier houdt je een constante snelheid aan. Dit bespaart niet alleen brandstof. Het voorkomt ook onnodige slijtage aan je remmen en banden.

Controleer regelmatig je bandenspanning

Is de bandenspanning op het moment helemaal in orde? Dit speelt een cruciale rol in het brandstofverbruik van je auto. Te zachte banden zorgen voor meer rolweerstand. En hierdoor moet de motor harder werken en moet er dus meer brandstof worden verbruikt. Zorg ervoor dat je de bandenspanning ten minste eens per maand controleert. En pas het aan indien nodig. Een goede vuistregel is om de bandenspanning iets hoger te houden dan aanbevolen als je vaak met een volle auto rijdt. Niet alleen bespaar je hiermee brandstof. Je  banden gaan ook langer mee. En dat scheelt uiteindelijk weer in vervangingskosten.

Plan je ritten zo slim mogelijk

Een andere handige tip waar je mee aan de slag kunt gaan? Probeer je ritten zo efficiënt mogelijk te plannen. Dit door meerdere bestemmingen in één keer te combineren. Zo voorkom je dat je op en neer moet rijden voor kleine boodschappen. Daarnaast is het handig om verkeersinformatie te checken voordat je vertrekt. Zo voorkom je dat je in de file terechtkomt. Dit is niet alleen tijdverspilling, het kan je ook extra brandstof kosten. 

Probeer onnodige spullen thuis te laten

Veel automobilisten rijden rond met onnodige spullen in hun auto. Extra gewicht verhoogt het brandstofverbruik. Vooral bij kleinere auto’s. Haal daarom alle spullen die je niet direct nodig hebt uit de auto. Denk daarbij aan sportuitrusting, gereedschap of kinderstoelen als ze niet gebruikt worden. Daarnaast heeft het gebruik van een dakkoffer of fietsenrek invloed op het brandstofverbruik. Dit door de extra luchtweerstand. 

Onderhoud je auto goed

Ga je aan de slag met regelmatig onderhoud? Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid. Het helpt ook om de auto zuiniger te laten rijden. Denk aan het tijdig vervangen van de oliefilter, maar ook het controleren van de luchtfilter. Een vervuilde luchtfilter zorgt ervoor dat de motor meer brandstof verbruikt. Dit omdat er minder zuurstof beschikbaar is voor de verbranding. Ook het gebruik van de juiste motorolie kan brandstofbesparing opleveren. 

Bespaar op verzekeringskosten van je auto

Naast brandstof en onderhoud kunnen ook de verzekeringskosten een grote hap uit je budget nemen. Het loont om elk jaar te kijken of je huidige verzekering nog steeds de voordeligste optie is. En door te gaan voor een goedkope autoverzekering. Vergelijk verschillende aanbieders. En kijk of je eventueel kunt besparen door bepaalde aanvullende dekkingen te schrappen die je eigenlijk niet nodig hebt.