Heb je kinderen? Dan is het verstandig om hier rekening mee te houden bij het (opnieuw) inrichten van je woonkamer. Je wilt immers dat je kinderen zich in deze ruimte kunnen vermaken en bovendien moet het veilig voor ze zijn. Veel ouders weten alleen niet precies hoe ze een kindvriendelijke woonkamer realiseren. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder, want de volgende 6 tips helpen je hier een handje bij.  

1. Koop meubels die tegen een stootje kunnen

Voor kinderen is een woonkamer al snel een speelpaleis. Ze rennen rondjes om de meubels en hebben de neiging om overal op te klauteren. Misschien springen ze zelfs wel op de bank. Je kunt er nog zo vaak op hameren dat ze voorzichtig moeten zijn en rustig moeten doen, maar mogelijk hebben ze hier maling aan. Richt je woonkamer daarom in met meubels die tegen een stootje kunnen. 

2. Houd rekening met het materiaal

Waar je zelf waarschijnlijk probleemloos iets op de bank kunt eten, lukt je kind(eren) dit misschien nog niet zonder te smeren. Houd daarom ook rekening met het materiaal van de meubels waarmee jij je woonkamer inricht. Zo kun je beter een leren dan een stoffen relax fauteuil kiezen. Leer neem je makkelijk af, waardoor er niet snel een vlek in komt.

3. Vermijd meubels met ‘scherpe’ hoeken

Meubels met scherpe hoeken kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen in je woonkamer. Zo kan je kind zich bijvoorbeeld verwonden als hij valt en met zijn hoofd op de hoek van de salontafel terechtkomt. Reden genoeg om meubels met scherpe hoeken zoveel mogelijk te vermijden in de woonkamer. In plaats van een vierkante of rechthoekige tafel kun je beter een ovale of ronde salontafel uitzoeken. Het doet nog steeds pijn als je kind hier tegenaan valt, maar de kans op (ernstige) verwondingen is een stuk kleiner. 

4. Richt een speelhoek in

Aangezien je zelf vrij veel tijd in de woonkamer doorbrengt, spelen je kinderen hier waarschijnlijk ook regelmatig. Hier is op zich niets mis mee, maar je wilt voorkomen dat ze de hele woonkamer ‘overnemen’. Richt daarom een speelhoek in. Je kinderen hebben zo hun eigen domein om te spelen, waardoor hun speelgoed niet langer door de hele ruimte slingert. 

5. Zorg voor voldoende opbergruimte

Kinderen beseffen nog niet dat ze hun eigen spullen op moeten ruime. Vandaar dat er vaak speelgoed in de woonkamer rondslingert in huishoudens met kinderen. Omdat dit er nogal slordig uitziet, is het verstandig om voor voldoende opbergruimte te zorgen. Je kunt de spullen van je kinderen zo makkelijk en snel opbergen, waardoor je woonkamer netjes oogt. 

6. Kies voor afneembare muurverf

Ga je de muren in je woonkamer van een likje verf voorzien? Kies dan voor afneembare muurverf. Dit is weliswaar een stuk duurder dan ‘gewone’ verf, maar deze verf is zijn geld dubbel en dwars waard als je kinderen hebt. Je hoeft de muur namelijk alleen maar af te nemen met een vochtig doekje om de handafdrukken van je kind eraf te krijgen.

Uitgelichte afbeelding: Dreamstime