Zojuist keek ik uit mijn raam en zag ik dat de steigers aan de overkant eindelijk weg gehaald werden. Wat zeg je? Ja, ik val een beetje met de deur in huis zo. Er wordt tegenover ons een nieuw huis gebouwd sinds begin dit jaar en we zijn er redelijk klaar mee. Elke dag starten ze voor zeven uur in de morgen al met de voorbereidende werkzaamheden. Onder luid gelach en de radio met een Nederlandstalige zender werden gewekt voor de wekker. Je kan je dus voorstellen dat ik vandaag daarom ook erg blij was om te zien, dat de steigers weg gehaald werden. Dat betekent immers dat de buitenwerkzaamheden afgerond zijn. Nu gaan ze binnen verder en ik vermoed dat dat een stuk minder luidruchtig zal vergaan.

De charme van nieuwbouw

Ik heb jarenlang geroepen dat het mij geweldig lijkt om een eigen huis helemaal op te bouwen. Dat je alles zelf mag uitzoeken en niet gebonden bent aan de smaak van de vorige bewoners. Zo hebben we nu bijvoorbeeld een witte hoogglans keuken, hetgeen ik zelf nooit zou uitkiezen. Zeker niet in een huishouden met kleine kinderen. De hoeveelheid afdrukken van kinderhandjes op de kastjes zijn niet te tellen of weg te poetsen. Ik zou met een nieuw te bouwen huis, dat als eerste anders aanpakken. Alles is naar je eigen smaak in te richten, van deuren tot deurklink, van badkamer tot douche, van slaapkamer tot inloopkast. Vooral het laatste zou ik heel graag willen hebben in mijn nog te bouwen droomhuis. Maar als ik mijn nieuwe buurvrouw aan de overkant moet geloven, moet je nooit aan een nieuwbouwhuis beginnen. Althans, zij is inmiddels tien jaar ouder geworden en gaat het nooit meer doen, zegt ze.

Waarom geen nieuwbouw?

Ik was in de veronderstelling dat je een bepaald budget hebt en dat alles van tevoren afgestemd is en je dus weet waar je aan toe bent. Nou, dat werkt dus niet zo. Er komen voortdurend verassingen in de vorm van meerkosten om de hoek kijken. Niet alleen van aannemers, maar ook gemeentes, nutsvoorzieningen en weet ik wat nog niet meer. De rekeningen leken zich op te stapelen. En dat is alleen nog maar de financiële ellende. Je hebt ook nog de problemen van en met de aannemers. Afspraken die niet nagekomen worden, vertragingen door leveringen, verkeerd verrichte werkzaamheden enzovoort. Dan kan het zo maar eens gebeuren dat je je nieuwe huis nog niet in kan, terwijl je wel je oude huis uit moet.

Verbouwen is ook een optie

Soms is het dus handiger om gewoon eens je huidige woning onder de loep te nemen. Kan je daarin nog je dromen verwezenlijken? Moet het gebeuren met een verbouwing of is iets simpels zoals details veranderen voldoende? Overal een zwarte deurklink in huis in plaats van de reguliere metaalkleurige kan al een hoop verschil maken bijvoorbeeld. En het is zeker een stuk goedkeper dan een nieuwe huis bouwen of een verbouwing te ondergaan. Je wc’s vervangen kan ook al je huis, en je gevoel, helemaal doen opfleuren. En, als je dan toch bezig bent, vergeet je tuin dan niet!