Het is voor mij alweer even geleden, dat mijn oudste naar het kinderdagverblijf ging. Mijn jongste zit zelfs inmiddels al op school. Je kan je dus voorstellen dat ik enorm veel ervaring heb met de do’s en dont’ts als het gaat om de eerste weken elders heb. Dat valt vies tegen helaas. Wel kan ik enkele dingen memoreer waar je wellicht wat aan hebt, mocht je kleine voor het eerst naar het kinderdagverblijf of school gaan. Hopelijk heb je daar wat aan.

Voor het eerst naar het kinderdagverblijf checklist

Extra kleding

Met alle respect naar alle pedagogisch medewerkers moet ik toch helaas mededelen dat het aantal overstromingen daar groter zijn dan bij mij thuis. Vaak denk ik doordat wij, als ouders, sneller kunnen ingrijpen. Op het kinderdagverblijf hebben ze meer kindjes te verzorgen en dan kan het soms niet direct opgepakt worden. Ook merkte ik dat vaak het randje van de luier vergeten werd naar buiten te halen en dan krijg je geheid een overstroming. Extra setjes met kleding en ondergoed zijn daarom onmisbaar. Ga wel voor comfortabele outfits waarin je kleintje zich de hele dag lekker voelt en makkelijk verschoond kan worden. Dus maak het niet te ingewikkeld om aan- en uit te trekken, want daar maak je een pedagogisch medewerker niet heel blij mee.

Knuffels

Soms help je je kindje door een vertrouwde knuffel of dekentje mee te geven. De bekende geur en aanraking kunnen erg geruststellend werken tijdens het wennen. Nadeel is dat de kleine dan ook eigenlijk niet meer zonder kan. Als ontaarde moeder heb ik daarom dit nooit gedaan en eerlijk gezegd bleek dat ook geen enkel probleem. Maar kan mij wel voorstellen dat het voor andere kinderen soms wel een uitkomst kan bieden.

Melk

Je zou er niet gelijk over nadenken, maar sommige kinderen zijn niet zo happig op andere spenen of flessen. Ik heb daarom zelf altijd mijn flessen aangeleverd. Was overigens ook de wens van ons kinderdagverblijf. Uiteraard voorzag ik de flessen keurig met een naamlabel, omdat veel ouders hetzelfde merk gebruikten. Dan was er maar geen verwarring. Hetzelfde gold voor alle flesjes met mijn borstmelk er in. Ik leverde het altijd wel aan in een speciaal tasje, maar zekerheidshalve labelde ik ze wel met de naam van mijn kind. Mijn witte goud was alleen voor mijn eigen draakjes bestemd.

Voor het eerst naar het school checklist

Melkbeker en tussendoortje

Als je denkt origineel te kunnen zijn qua lunchboxen kom je vaak van een koude kermis thuis. Er is vaak wel minimaal één kindje op school met exact dezelfde spulletjes. Mijn advies is om dus die van je eigen kind altijd nog extra te labelen met een naamsticker. Verder raad ik je ook aan om de spullen eerst vol in een tas te stoppen en er even flink mee te zwaaien of het wel helemaal lekdicht is. De hoeveelheid melkexplosies die ik terug kreeg in de rugzakken zijn niet op twee handen te tellen.

Extra kleding

Ja, je kind is al zindelijk als hij / zij naar school gaat. Maar geloof me, die ongelukjes lijken dan ineens weer te gebeuren. Te laat naar de wc gegaan of te druk in het spel of gewoonweg het niet durven aan te geven. Er zijn zoveel oorzaken voor het weer hebben van natte broeken. Extra kleding in de tas meegeven is daarom ook zeker een tip. Vooral als je, net als ik, de kleding van school niet terug herkent na het wassen.

Gymschoenen

De schoenen voor gym koopt iedereen bij dezelfde winkel lijkt het wel. Veel verwarring dus bij de kleuters. Je kan er natuurlijk met een viltstift de naam in kalken, maar dan kan je niet meer iemand meer blij mee maken als je kind er uit gegroeid is. In het kader van duurzaamheid raad ik je daarom aan ook gewoon een labeltje er in te plakken.

Labels is het toverwoord

Het zal geen verrassing zijn dat ik elke ouder adviseer gewoon een shitload aan naamlabels in huis te halen en om alles te markeren wat aan je kind toebehoord. Waar heb ik zelf goede ervaring mee? Met de labels van MyNametags.nl. Ik gebruik haar stickers inmiddels gewoon voor mezelf als ik wat bestel. Bij MyNametags.nl vind je overigens volledig aanpasbare naam-stickers en -labels voor élk materiaal: instrijk voor textiel, zelfklevend voor plastic of andere harde oppervlakken. Ze zijn slijtvast, wasbestendig en zelfs antimicrobieel. Eigenlijk een musthave voor ieder huishouden met jonge kinderen.

naamlabel

Winactie

Ik ga 5 mensen blij maken met een code waarmee ze zelf een setje naamstickers kunnen bestellen om te proberen. Laat een reactie achter om mee te doen. De winnaars ontvangen een e-mail.

Deze winacties staan nog open