Het stijlen van je tuin kan als een grote uitdaging voelen. Laat staan het inrichten van een kleine tuin of balkon. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn. Er zijn een aantal verschillende trucjes die ervoor zorgen dat jouw tuin groter lijkt dan dat het is. Met deze 4 tips hoop ik jou verder op weg te helpen met het stijlen van jouw kleine tuin.

1.     De juiste tuinmeubelen

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen hoe je je tuin gaat indelen. Je hebt namelijk te maken met een kleine ruimte, waardoor je beperkt wordt in tuinmeubel mogelijkheden. Desondanks zijn er veel opties die een goede uitkomst bieden in een kleine tuin.

In een kleine tuin kun je beter kiezen voor een tuinset dan voor een loungeset. Zo leent een tuinset zich makkelijker voor een etentje, dan een loungeset. Naast dat een tuinset praktischer is, kan het ook schelen in ruimte. Hierbij is het wel belangrijk om te kijken naar wat voor soort tuintafel je kiest. Inklapbare of bistro tafels zijn bijvoorbeeld perfect voor het inrichten van een kleine tuin.

Heb je helemaal geen ruimte voor een complete tuinset? Dan is een tuinbankje een goede uitkomst voor jou. Een tuinbankje neemt niet teveel ruimte in beslag, maar brengt wel dat stukje comfort naar je tuin. Perfect voor een kleine tuin of balkon dus!

2.     Neutrale kleuren

Kleuren spelen een grote rol als het gaat om gezichtsbedrog. Een witte muur oogt namelijk veel ruimtelijker dan een donkere muur. Hou hier tijdens het stijlen van je tuin rekening mee. Kies voor lichte, neutrale kleuren, zodat de ruimte die er is optisch groter lijkt. Kleuren die zich hier goed voor lenen zijn kleuren als wit, beige en grijs. Behoefte aan meer kleur in je tuin? Dan zijn pastelkleuren ook erg geschikt.

3.     Ga de hoogte in

De ruimte die je hebt is optimaal te benutten door de hoogte in te gaan tijdens het stijlen van je tuin. Op deze manier werk je niet alleen efficiënt, maar creëer je ook een speelse look. Items die je ergens aan of op kunt hangen zijn een goede uitkomst voor een kleine tuin. Denk aan hangende bloempotten die je op verschillende hoogtes naast elkaar hangt. Dit staat erg gezellig en neemt geen ruimte op de grond in beslag.

Wil jij meer groen in je tuin en droom jij altijd al van een moestuin? Verticaal tuinieren is dé oplossing voor een kleine tuin. Bevestig een aantal plantenbakken verticaal onder elkaar aan een muur of schutting en het tuinieren kan beginnen.

4.     Less is more

Wat is er nou leuker dan je tuin mooi aankleden met allerlei accessoires? Het moment waarbij je lekker los kunt gaan, maar onthoud wel dat de ruimte klein is en waardoor niet oneindig veel accessoires kwijt kunt.

Less is more in een kleine tuin. Wanneer je tuin is volgepropt met allerlei verschillende accessoires, kan dit al snel rommelig en druk ogen. Kies bewust voor items die jouw tuin tot leven brengt. Een buitenkleed is onder andere ideaal voor een kleine tuin. Klein in volume, maar zorgt voor enorm veel warmte en sfeer.