Terwijl ik dit schrijf zie ik op het nieuws dat de zorgverzekeraars mondjes aan hun nieuwe premies aan het bekend maken zijn. De meeste gooien er toch weer wat euro’s op per maand. Sterker nog, ik heb nog geen één verzekeraar gehoord met de positieve mededeling dat zij haar premies zal verlagen. Een flinke kostenpost voor iedereen het komende jaar, dus de hoogste tijd om je verzekering eens weer goed onder de loep te nemen.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Ik heb mijn verzekering al een aantal jaren en ben zeer uitgebreid verzekerd. De reden waarom ik alle aanvullende pakketten destijds heb aangevraagd is vrij simpel: kinderen! En dan wat specifieker de wens voor kinderen, de verwachte / gehoopte zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Ik wilde gewoon optimaal ervoor verzekerd zijn, dus heb mezelf zeer uitgebreid verzekerd. Nu er geen acute kinderwens meer is is het wellicht tijd om weer eens kritisch naar mijn ziektekostenverzekering polis te kijken.  Natuurlijk heb ik dan wel weer nieuwe punten om naar te kijken zoals bijvoorbeeld anticonceptie, dus naar de basis terug gaan is denk ik geen optie. Al helemaal niet omdat de kinderen onder mijn polis vallen. De oudste en de een na jongste gaan wekelijks naar de fysiotherapie en daar is weer een aanvullende polis voor nodig.  Het is dus niet zo simpel als je zou denken.

Een verspreid eigen risico

Ik raad je dan ook eens gewoon rustig aan tafel te gaan zitten en een lijstje op te stellen. Wat verwacht je aan zorg het komende jaar en wat is absoluut niet meer nodig. Als je dat eenmaal op een rijtje hebt kan je vervolgens onderling de zorgverzekeraars vergelijken. Ik doe dit jaarlijks en tot nu toe is mijn eigen verzekeraar er als meest toereikend uitgekomen. Maar nu mijn zorgbehoeftes veranderd zijn, moet ik eens extra kritisch naar mijn huidige polis gaan kijken. De zorg is al duur genoeg, dus ik ga zeker niet betalen voor allemaal onderdelen die ik toch nooit zal gebruiken (hoop ik). Wat ik trouwens ook nog wil meegeven is, dat het bij meeste zorgverzekeraars mogelijk is maandelijks je eigen risico te betalen. Dat is fijner dan dat er ineens een paar honderd euro afgeschreven wordt. Misschien ook iets om bij stil te staan als je overweegt te overstappen van zorgverzekering? Het is even een uitzoek klus, maar uiteindelijk kan het behoorlijk wat centjes schelen. Dus hup, aan de slag!

Lees nog meer handige tips