Na deze prachtige paar dagen tropisch weer en de verwachtingen voor de komende dagen is het de hoogste tijd voor een kleine update over de zon en haar stralen. Hoe kan je je huid het beste beschermen?

UV-A en UV-B

Er zijn 3 soorten zonnenstralen. UV-A en UV-B en UV-C (de laatste komt niet op aarde voor). UV-B zorgt voor die mooie bruine kleur op onze huid. Wist je dat je het bruin worden ook een functie heeft? Het is namelijk een natuurlijke afweer van de huid op de zon. UV-A stralen voel je niet. Deze gaat diep in de huid en zorgt voor inwendige verbrandingen, die je ook niet voelt. Deze zorgt dus voor de DNA verandering oftewel voor de huidkanker en/of huidveroudering. 

Daarom kan ik het niet vaak genoeg zeggen: ook al ben je al bruin (UV-B) smeer je dan nog wel goed in met een zonnebrandcreme. Als je bruin bent kan je dus door de UV-A zonnestralen nog steeds verbranden alleen merk je het niet, omdat het niet aan de oppervlakte zichtbaar of voelbaar is.

Zonnenkapitaal

Iedereen wordt geboren met een eigen zonnenkapitaal. Dit is de hoeveelheid zon die het lichaam aan kan. Hoe hoog je eigen kapitaal is weet je nooit van tevoren. Pas wanneer het bijna op is zal je het merken. Zonneallergie en ouderdomsvlekken zijn hier een goed voorbeeld van. De huid geeft duidelijk aan dat er iets anders is dan normaal. Alsof je huid zegt ” zorg nu goed voor me, want ik kan mezelf niet meer bescheremen”. Bij elke verbranding lever je een extra deel zonnenkapitaal in. Voor een klein kind telt die twee tot drie keer zo zwaar. 

Hoe bescherm je je huid tegen de UV stralen?

Gebruik minimaal factor 30 ook als je al bruin bent. Voor donkere mensen is dit minimaal factor 20. Lager is echt niet aan te raden, dat doet namelijk niets tot weinig voor je huid. Heb je geen zin om te smeren? Koop dan UV werende kleding. 

Denk er aan, dat als je door de zon bruin bent geworden je nog steeds smeren moet. Dit omdat de UV-A zonnestralen door het bruin heen gaan en binnen je verder kunnen raken. Wil je bruin worden? Dat kan ook prima met een hoge(re) factor zonnebrandcrème. Sterker nog, je wordt dan waarschijnlijker mooier en dieper bruin.

Wanneer smeren?

We blijven Hollanders, we smeren namelijk massaal te zuinig. We mogen niet alleen vaker maar ook meer smeren. Het mag er best dik op gesmeerd worden! Het beste is ook om dit een half uur voor dat je naar buiten gaat te doen. Na ongeveer 2 a 3 uur is het aangeraden om nog een keertje in te smeren, want door zweten en wrijving verdwijnt het van de huid. 

Waterproof

Waterproof betekent niet meer dan dat je in het water beschermd bent. Zodra je uit het water komt en je afgedroogd bent zal je je toch opnieuw moeten insmeren. In het water verdwijnt namelijk een deel van het product van de huid en door het afdrogen het laatste restje. Weer insmeren dus! .

Na het zonnen een aftersun?

Ja dat is echt een aanrader. De zon werkt namelijk nog 8 uur door in je lichaam en een after sun neutraliseert deze zonnenstralen.  En zorgt voor voldoende vocht in de huidcellen om huid uitdroging en veroudering tegen te gaan.

Nog enkele belangrijke tips…

  • Drink voldoende water, door de warmte verliest je lichaam veel vocht.
  • Draag een petje om je hoofd te beschermen.
  • Gebruik een parasol.
  • Draag (UV werende) Kleding
  • Ook in de schaduw moet je je beschermen tegen de zon, zonnenstralen weerkaatsen. 

Geniet, maar wel zo veilig mogelijk, van de zon!