Elk verjaardagsfeestje hangt er vol mee: ballonnen! Het zijn prachtige feestelijke producten en mijn kinderen zijn er al jaren verzot op. Nu is het vooral er tegen aan meppen, maar als kleintjes waren ze groot fan van knagen aan ballonnen. Met lichte angst wachtte ik altijd op de knal die nog wel eens komen zou en daarna de soms verdrietige en geschrokken reactie van de dreumes. Maar dat een knallende ballon ook risico’s met zich mee kan brengen, daar had ik niet over nagedacht.

Wat is er dan zo gevaarlijk aan knagen aan ballonnen?

Je denkt bij ballonnen aan leuke dingen, maar dat het ook een risico vormt bedenk je niet. Wat dan? Nou, natuurlijk als het knapt. Dan kan er namelijk een stukje van in het oog of keelgat schieten. Allereerst is dat natuurlijk hartstikke pijnlijk voor een kindje. Maar een stukje ballon in het keelgat schijn je er ook niet gemakkelijk uit te krijgen. Blijkbaar kan deze door het hoestreflex nog meer naar binnen gezogen worden. Enge gedachte he? En ik maar denken dat als je er bij bent, er niets kan gebeuren. Behalve dan dat het knalt en er een verdrietig kind naast je zit.

Lees ook: Meisje stikt in ballon

Wordt er nou niet meer met ballonnen gespeeld?

Jawel hoor, dat zal niet veranderen. Wel mogen ze nu alleen nog maar ermee spelen als ik er bij ben. Verder zullen de ballonnen niet meer volledig opgeblazen worden om de spanning en daarmee de kans op knappen wat te verminderen en mogen ze niet meer knagen aan ballonen. . Gelukkig hebben ze tegenwoordig net zo veel lol in het gooien van een ballon als in het laten piepen ervan met de tanden. Wat ook voor mijn hart een stuk fijner is. Ook hebben we nu exemplaren in huis, die na twee dagen gewoon leeg zijn. En zoals altijd: op is op!