Vandaag had ik een bijzondere ochtend. Ik heb namelijk een kijkje genomen in het magazijn van Zipper & Zo, de winkel voor schoenen voor spalken. Voor de gemiddelde leek is dit een onbekend merk, maar voor de inclusieve wereld is het een beroemdheid. Ik neem je graag even mee in dit leuke schoenmerk Billy Footwear.

Wie of wat is Billy Footwear?

Billy Footwear is opgericht / ontstaan door Billy Price, die na een ongeluk op 18-jarige leeftijd verlamd raakte en in een rolstoel belandde. Een van de dingen die hij al snel opmerkte was dat iets simpels, zoals schoenen aantrekken, een enorme uitdaging geworden wat. Dat moest makkelijk kunnen voor mensen met iteenlopende mobiliteitsbehoeften en zo ontstond Billy Footwear. Schoenen die zeer gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn én toch ook gewoon hip zijn.

Sinds de oprichting heeft Billy Footwear een breed scala aan stijlen ontwikkeld, van casual sneakers tot laarzen en sandalen, allemaal met het kenmerkende ritsontwerp. Wat het merk echt onderscheidt, is niet alleen het innovatieve product, maar ook de missie achter het merk. Price streeft ernaar om bewustzijn te creëren rond de uitdagingen waarmee mensen met een fysieke handicap worden geconfronteerd en om bij te dragen aan een wereld waarin mode toegankelijk is voor iedereen.

Schoenen voor spalken

Noor heeft sinds een jaar spalken en die kunnen niet samen met haar semi-orthopedische schoenen. Juist daarvoor zijn de sneakers van Billy Footwear fantastisch. Ik kan haar voetje met spalk aan gewoon in het schoentje plaatsen en deze rondom ritsen. Ook de hulpverleners zijn enthousiast erover en hadden graag gewild dat meer ouders deze schoenen voor spalken zouden aanschaffen. Ook de zoon van onze bonus oma heeft de volwassenen variant inmiddels in huis. Stiekem vind ik ze ook zo leuk, dat ik zelf er ook nog best mee zou willen lopen.

Verschillende voeten

Noor heeft twee dezelfde voeten en een volledige set spalken. Dat maakt het vinden van de juiste schoenen voor spalken wel zo handig. Maar dat geldt niet voor iedereen zo. Soms hebben kinderen slechts aan één voet een spalk. Of is bij een oudere in de ene voet veel meer vocht dan in de andere. Vaak moeten deze mensen dan twee paar maten schoenen aanschaffen. En dan moet je ook nog eens het geluk hebben dat de breedte in beiden voeten goed is.

Bij Zipper & Zo kan je langs gaan om allerlei verschillende modellen gewoon te passen. Je kan variëren in breedte van de schoenen. Dus bijvoorbeeld je linkervoet een wijd (wide) en aan je rechtervoet een medium. Terwijl het uiterlijk gewoon exact hetzelfde zal zijn en je dus niet twee verschillende modellen draagt. Als je aan één kant een spalk hebt, heb je ook twee verschillende maten nodig en vaak zal de breedtemaat ook iets verschillen. Je komt dus hoe dan ook uit op aanschaf van twee paar helaas. Maar bij Zipper & Zo hoef je dan slechts 1,5 paar af te rekenen. Dit komt neer op een korting van 25% als je gebonden bent aan twee verschillende schoenen.

Voor de actieveling

Billy Footwear schoenen hebben over het algemeen een rits die rondom de schoen en over de neus loopt. Voor de echte actieve enthousiastelingen is er ook het model met de hoge rits. Die bevindt zich dan meer op de wreef in plaats van de punt. Wanneer zou je voor dit model kiezen? Als je bijvoorbeeld meer met de punten van je schoenen over de grond sleept. Alhoewel Billy Footwear echt degelijke schoenen zijn, vindt de rits het doorgaans niet leuk om voortdurend de stenen te knuffelen. Uiteindelijk zullen de tandjes dan toch ietwat anders dan hoort gaan staan.

schoenen voor spalken

Maak een afspraak

Op de website van Zipper & Zo kan je allerlei schoenen van Billy Footwear vinden, maar ik raad je aan om de eerste keer gewoon eens langs te gaan voor een passing. Ik heb zo’n afspraak meegemaakt en begrijp volledig waarom je soms beter niet lukraak bestellen moet. De breedtes en lengtes verschillen zo enorm als je niet standaard voetjes hebt of gebonden aan hulpmiddelen bent. Dan is het fijn om rustig allerlei maten te proberen en je te laten adviseren door de experts van Zipper & Zo. En ze nemen echt de tijd voor je, dus als je 3 uur nodig hebt en 50 schoenen aan proberen moet voordat je happy bent, dan is dat ook oké. Dat ze goed in hun vak zijn volgt ook wel uit het feit dat mensen vanuit Groningen zelfs afreizen voor een passing. En als je eenmaal de maten kent, kan je voortaan online bestellen. Tenzij de voeten groeien, veranderen of er nieuwe spalken komen.

Liever bestellen?

Natuurlijk begrijp ik het volledig als een afspraak er even niet in zit. Maar ga dan niet lukraak bestellen. Het advies van Zipper & Zo is om altijd eerst even de maattabel op de website te checken. Daar kan je een hoop al vinden. En als je er dan nog niet uit komt, bel of mail ze dan eerst even voordat je besteld. Ze staan je graag te woord met al hun kennis. Enne…het scheelt wellicht een hoop frustratie op het eind.

Speciale editie

Kortom, het was een leuke ochtend met veel handige informatie voor mij. En uiteraard heb ik Noor verwend met twee nieuwe paar schoenen voor spalken. Die met de gekleurde vlekjes is trouwens een bijzondere collectie. Ze zijn ontworpen door een meisje met het syndroom van Rett en een deel van de verkoop van deze schoenen gaat naar onderzoek naar dit syndroom. Gaaf he? Zou leuk zijn als Noor ooit eentje ontwerpen mag voor het syndroom van Kleefstra. Tot die tijd help ik gewoon Zipper & Zo én Billy Footwear in hun doel: een wereld van inclusie, ook op modevlak!

schoenen voor spalken