Wie kent de sneakers nou niet? En wie heeft er, net als ik, stiekem gewoon veel meer paren van in de kast staan? Maar weet je eigenlijk waar deze schoenen vandaan komen? Dus zowel de herensneakers als de dames variant? Iedereen weet dat ze leuk staan onder jeans maar niemand weet hoe ze ontstaan zijn. Ik heb het gelukkig even uitgezocht en wil de informatie uiteraard graag met je delen.

De geschiedenis en door de jaren heen

De oorsprong van de sneaker gaat terug tot de late 18e eeuw, toen mensen schoenen met een rubberen zool begonnen te dragen. Deze waren voornamelijk bedoeld om een stille stap te bieden, vandaar de naam ‘sneakers’, afgeleid van het Engelse woord ‘sneak’, wat ‘sluipen’ betekent. In die tijd waren ze nog ver verwijderd van het mode-statement dat ze vandaag de dag zijn; ze waren puur functioneel. Ze bestaan dus al aardig lang!

In de late 19e en vroege 20e eeuw zagen we de opkomst van de eerste sportschoenen. Met de groeiende populariteit van sporten zoals tennis en basketbal, was er een behoefte aan specifieke schoenen die comfort en prestaties boden. Bedrijven zoals Converse en Adidas kwamen op de markt en introduceerden ontwerpen die nu iconisch zijn, zoals de Converse All-Star.

De eerste trends

De jaren ’50 en ’60 brachten een culturele verschuiving met zich mee. Sneakers werden niet alleen geassocieerd met sport, maar ook met jeugdcultuur en rebellie. Rock-‘n-roll iconen en filmsterren werden gezien met sneakers, waardoor ze een symbool van coolheid werden. Elvis Presley, de ‘King of Rock and Roll’, was een van de eersten die vaak eenvoudige witte sneakers droeg tijdens zijn optredens in de jaren ’50. Zijn voorliefde voor comfortabele schoenen hielp de populariteit van sneakers in die tijd te vergroten. Daarnaast was de punkrockband uit New York, The Ramones, beroemd om hun uniforme look van leren jasjes, strakke jeans, en klassieke hoge Converse All-Stars. Hun keuze voor deze sneakers werd een kenmerk van de punkrockstijl.

Een onderdeel van de mode

De jaren ’80 en ’90 waren pas echt een keerpunt in de sneaker-cultuur. Met de opkomst van de hiphop-cultuur en basketbalspelers die hun eigen sneakerlijnen lanceerden, zoals Michael Jordan met Nike, werden sneakers een essentieel onderdeel van de wereldwijde mode en popcultuur. De 21e eeuw heeft de grenzen tussen sportkleding en mode verder vervaagd. High-end modehuizen en ontwerpers omarmden de sneaker, wat resulteerde in samenwerkingen zoals die tussen Adidas en Yeezy of Nike en Off-White. Sneakers zijn nu meer dan ooit een uiting van persoonlijke stijl, cultuur en identiteit. En eigenlijk gewoon onmisbaar in je dagelijks leven en schoenenkast!