Had jij vroeger ook een labyrint balspel? Je weet wel, waar je een balletje door een doolhof navigeert door het te kantelen met draaiknoppen aan de zijkant om de gaten te ontwijken? Ik had in ieder geval zo’n houten variant en ik heb het altijd een leuke uitdaging gevonden om te doen. Jij ook?

Ga de uitdaging aan met Slide Quest

Als wel, dan is dit nieuwe spel vast ook iets voor jou! Slide Quest is een bordspel dat je samen (of alleen trouwens) kan spelen. Het idee is om de rollende ridder door de verschillende landschappen (wel 20 kaarten!) te loodsen. Met behulp van de vier hendels, waarop het bord hangt, schuift de ridder over de kaart. En dan is het de kunst om de vallen en mogelijke obstakels te vermijden! Iedere kaart is anders en heeft zo zijn eigen uitdaging om naar het volgende niveau te komen. Het is mogelijk om een kleine (1 wereld bestaande uit 5 kaarten) of grote zoektocht (alle 20 kaarten) te doen. Per kaart kan de missie verschillen tussen 6 varianten en je hebt zelfs optie om te bepalen wat de moeilijkheidsgraad is. Je speelt dus met elkaar en niet tegen elkaar, het is gericht op behendigheid en samenwerken. 

We namen de proef op de som

Aangezien het spel vanaf 7 jaar is bestempeld, dacht ik, laat ik het eerst met Henk proberen. Onze geschiedenis met zijn tweeën een bordspel spelen was eigenlijk al een voorbode op wat gaat komen…

Na een beetje gepuzzel, hoe Slide Quest in elkaar gezet moet worden, konden we aan de slag. Ieder had twee hendels en het lichtpad was onmisbaar om vanaf een schipbreuk naar een roeibootje te komen. Er waren maar 2 waterkolk gaten op deze route, dat zou toch wel enigszins te doen zijn? Waar ik vond dat het bord omhoog moest om de ridder naar een kant te sturen, dacht Henk er anders over. Het vermijden van de draaikolken ging nog wel, het pad volgen was toch vrij lastig. Mede omdat we beide toch een ander idee hadden wie wat het beste kon doen. We hebben duidelijk wat oefening nodig om dit samen te kunnen. Henk deelde mijn enthousiasme in het spel niet helemaal, hij vond dat labyrint balspel van vroeger ook minder interessant bleek. De eerste wereld hebben we samen niet kunnen ontdoen van de slechteriken in ieder geval.

Alleen is het ook leuk

Gelukkig kon ik alleen verder spelen en ik begin het weer in de vingers te krijgen. Erg leuk dat er meerdere varianten, met verschillende missies, zijn. Mijn oudste zoon (6) wilde ook graag en heeft ook een tijdje door verschillende kaart landschappen genavigeerd. Oordeel van mijn oudste zoon: ‘Leuk!’. Bij de vraag wat vind je er leuk aan: ‘Dat je zo met die dingen zo heen en weer gaat.’ Binnenkort gaan wij het samen spelen, gezien we afzonderlijk het een leuk spel vinden (en al wat oefening helpt ook wel mee).

Ben benieuwd hoe jullie oog-hand coördinatie, concentratie en samenwerking is als je dit spel speelt met anderen. Slide Quest is onder andere hier te koop.

Geschreven door Petronella